Header Ads

ads header

Flash News

PAS buka pintu jalin kerjasama lebih erat dengan MIC


PAS mengalu-alukan kerjasama yang lebih erat dengan MIC, kata Presidennya Abdul Hadi Awang dalam suatu kenyataan hari ini.

"PAS menghargai pandangan tersebut dan membuka pintu kerjasama yang lebih erat dengan MIC dan kalangan masyarakat majmuk," katanya pada suatu hantaran Facebook.

Beliau mengulas kenyataan pemimpin MIC pada konvensyen tahunan parti itu di Kuala Lumpur semalam yang menggesa anggotanya meraikan kerjasama antara PAS dan Umno sebagai cara untuk mengembalikan penguasaan BN.

Tambah mereka, imej “radikal” yang disuguhkan kepada PAS oleh pengkritik-pengkritik parti itu adalah satu dakwaan yang tidak benar.
Iklan

Malah, presidennya, S Vigneswaran mengimbas kembali ketika dia mengetuai rombongan pemimpin parti yang lain untuk bertemu dengan Abdul Hadi - tidak lama selepas dia menjadi presiden pada Julai tahun lalu - dia diyakinkan bahawa PAS tidak bersikap menentang agama lain selain Islam.

Presiden PAS pada hantaran Facebooknya hari ini turut menyertakan pautan berita Malaysiakini yang melaporkan kenyataan kepimpinan tertinggi MIC itu, sambil menzahirkan penghargaan kepada Vigneswaran.

"Terima kasih kepada Presiden MIC, Senator S Vigneswaran atas pandangan beliau yang sangat terbuka terhadap PAS.

"PAS akan terus memperkenalkan Islam sebagai agama yang memberikan keadilan untuk semua dan tiada paksaan beragama, serta menjaga keharmonian bermasyarakat majmuk di Malaysia," katanya lagi.
 

Berikutan kekalahan BN dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu, Umno mempererat hubungannya dengan PAS atas nama “perpaduan Melayu dan Islam”, dan slogan itu diketengahkan di beberapa pilihan raya kecil (PRK) yang membuahkan kejayaan buat mereka.

Ia juga membawa kepada persetujuan untuk memeterai piagam rasmi antara Umno dan PAS yang akan berlangsung dalam sebuah acara khas di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 14 September nanti.

Sebelum PRU ke-14, BN mempunyai 13 parti komponen, namun jumlah itu berkurangan menjadi tiga - Umno, MCA, dan MIC - selepas kekalahannya.

Semalam, Vigneswaran yang juga merupakan presiden Dewan Negara turut menjelaskan MIC mempunyai sejarah panjang dalam menjalinkan kerjasama dengan orang Melayu dari Umno.

Katanya, sudah tiba masanya untuk MIC mengambil sikap serupa terhadap PAS.

“Saya kena buat keputusan sebagai seorang ketua. Jika bangsa saya mahu hidup secara aman di negara ini, kita kena bekerja dengan PAS.

“Bukan untuk kebaikan saya, tetapi untuk kebaikan bangsa di tahun-tahun akan datang,” tegasnya disambut sorakan daripada perwakilan yang hadir, terdiri daripada sayap Pemuda, Wanita, Putera dan Puteri parti itu.
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan: