Header Ads

ads header

Flash News

Bagaimanakah Tulisan Jawi Mahu Ditolak Bila Sijil Kelahiran Negara Sendiri Adalah Dalam Tulisan Jawi?


Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching, menyebut pada 28 Julai lalu bahawa pihaknya belum membuat keputusan mengenai penggunaan tulisan Jawi pada masa hadapan.

Saya sebaliknya berpendapat bahawa keputusan mengenai penggunaan tulisan Jawi pada masa hadapan ini perlu dibuat segera dengan memartabatkannya bukan menolaknya.


Batu Bersurat Terengganu bertarikh 22 haribulan Februari 1303 membuktikan bahawa bahasa Melayu yang menggunakan tulisan Jawi telah digunakan sejak dahulu kala lagi.

Begitu banyak sekali karya-karya besar Melayu yang ditulis dalam tulisan Jawi, antaranya termasuklah Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu) tulisan Tun Sri Lanang pada tahun 1615.

Ikhtisar-ikhtisar perundangan dahulu kala seperti Hukum Kanun Melaka, Undang-Undang Johor, Undang-Undang Pahang dan Undang-Undang Kedah ditulis dalam tulisan Jawi.

Perjanjian-perjanjian penting antara Raja-Raja Melayu dengan Portugis, Belanda dan Inggeris, antaranya termasuklah Perjanjian Pangkor 1874, ditulis dalam tulisan Jawi.

Malah, dokumen yang melahirkan negara ini, iaitu Pemasyhuran Kemerdekaan 31 Ogos 1957 dan Pemasyhuran Malaysia 16 September 1963, sekalipun ditulis dalam tulisan Jawi.

Seksyen 9 Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 juga melindungi tulisan Jawi dengan menyebut penggunaan tulisan Rumi tidak melarang penggunaan tulisan Jawi bagi bahasa kebangsaan.

Oleh itu, berdasarkan kepada kesemua fakta yang menunjukkan bahawa tulisan Jawi adalah sebahagian penting daripada sejarah dan identiti negara, bagaimanakah ia mahu ditolak?


FB
Kamarul Yusoff

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

3 ulasan:

 1. Ya, KESILAPAN amat MALANG buat ORANG ASAL Islam/Melayu kita adalah TIDAK berperang habis2an dgn. PENJAJAH British/ZIONIS KEPARAT utk. menuntut KEMERDEKAAN - tetapi terpaksa TUNDUK mcm. KULI, sewenangnya diPAKSA menerima BERJUTA Pendatang2 CINA dan INDIA sbg. ‘RAKYAT‘ di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIOPUTERA berzaman kita ni - yg. MAJORITI keturunan depa sekarang, TAK tahu pun BERTERIMA KASIH walau setitik EMBUN, kerana diberi MENUMPANG kat TANAH MELAYU kita ni!!

  SEBENAQnya, mengikut UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 - AGUNG mesti berTANGGUNGJAWAB utk. MELINDUNGI akan HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita!! Maka, manakah SUARA BERANI dr. Agung?!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tugas utama DYMM YDPA sebenaqnya BUKAN utk. jadi ORANG TENGAH yg. REMEH dan APOLOGETIK, diPERALATkan sbg. bahan POLITIK oleh rejim PERASUAH/PEROMPAK/PENIPU PH-DAP amat DAJAL, utk. ‘MENYATUPADUkan‘ pelbagai kaum kononnya - tetapi yg. lebih PENTING adalah utk. DYMM YDPA lebih BERANI berTANGGUNGJAWAB memPERJUANGkan HAK dan KUASA EKSEKUTIF baginda sbg. KETUA UTAMA NEGARA, KETUA AGAMA ISLAM, KETUA PARLIMEN dan UNDG2, KETUA ATM/PDRM-JPA terutamanya serta sbg. PELINDUNG kpd. HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH seluruh bangsa BUMIPUTERA dan UMAT ISLAM - yg. kesemua ini berdasarkan UNDG2 PERLEMBAGAAN kita, di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni!!
   SEBENAQnya, perkataan "HENDAKlah", kalau sama MAKNA dgn. "MESTIlah" - cthnya dlm isu samada DYMM YDPA "HENDAKlah" men-dengar nasihat seorang atau Jemaah menteri, mengikut UNDG2 PERLEMBAGAAN 40 (yg. telah diLESAPkan di laman web JPA) –SEBENAQnya telah diSABOTAJ dan diPALSUKan oleh DBP/PN PARIA DAPpengganas HOMO JIJIK Zionis amat BANGSAT tu!!

   Kerana SEBENAQnya, makna "HENDAKlah" adalah hanya "diHARAPkan atau SEHARUSnya", berDASARkan MAKNA dlm. Bahasa Melayu Klasik (yg. menggunakan partikel2 "pun" dan "lah"), pd. TAHUN 1956, sewaktu UNDG2 PERLEMBAGAAN kita diGUBAL!

   Lagipun, amat MUSTAHIL yg. Almarhum2 BAPA2 KEMERDEKAN, PM DYTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah dan Orang Kaya Indera Syahbandar ke -10 Pahang, YAB PM Tun Abd. Razak Dato Hussein Al-Haj, dr. KETURUNAN DYMM Almarhum Sultan Hasanuddin dr. EMPAYAR MELAYU BUGIS GOWA, Sulawesi (yg. MENENTANG Penjajah LAKNAT Belanda Zionis Freemason di KEPULAUAN MELAYU kita) terCINTA kita - mahu MERENDAHkan apa2 KUASA dan HAK DYMM YDPA dan MAJLIS RAJA-RAJA hanya sbg. SIMBOLIK semata2, sewaktu mengGUBAL UNDG2 PERLEMBAGAAN pd. 1956 itu!! MUSTAHIL DYMM YDPA hanya sbg. PATUNG dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita, PEGUAM2 Islam/Melayu kita oi!!!!

   Sbb. itu juga, si HAKIM2/PEGUAM2 PENJAJAH2 DAPanjing KURAP suka menggunakan BAHASA INGGERIS dlm. MAHKAMAH, supaya disyaki dpt. MENIPU psl. MAKNA2 perkataan2 dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN, yg. berdasarkan Bahasa Melayu KLASIK kita, waktu 1956 itu, termsk. perkataan "HENDAK" ni, yg. bila dlm. B. INGGERIS, lain MAKNAnya dr. Bahasa Melayu Klasik kita (Bahkan sebenaqnya makna "HENDAKlah" tak dak pun dlm. KAMUS Inggeris)!!

   Padam
  2. Lihat KILANG ANJING ni yg. patut diBAK*Q aja!! Bukan main lagi, makin BONGKAK kat NEGARA ISLAM kita ni, yg. punya mengHINA/MENGERTAK Is-lam/umatnya serta memPROVOKASI bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita habis2an!! Mana juga AGUNG yg. baru BERSUMPAH nak memPERTAHAN kan ISLAM dlm. IKRAR PERTABALAN dan dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita?!! Dan MAJIKAN2 dr. PENDATANG2 rasis bangsat ni juga makin NAIK MUKA kerana menteri pendatang PARIA bangkai ANJING Sumber Manusia DAP ANJING homo JIJIK Zionis ISrael tu pun amat RASIS, yg. ANTI-Islam/Umatnya!! Lihat di –

   https://sozcyili.blogspot.com/2019/08/larangan-solat-denda-rm500-putra-beri.html

   Larangan Solat, Denda RM500, PUTRA Beri Amaran Jangan Cabar Melayu.

   Soz Cyili Blogspot com
   1/08/19

   Padam