Header Ads

ads header

Flash News

Zakir saman Ramasamy


Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II P Ramasamy menjadi ahli politik Malaysia pertama yang disaman fitnah oleh pendakwah kontroversi Dr Zakir Naik.

Zakir memfailkan writ saman tersebut melalui firma guaman Messrs Akberdin & Co di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Rabu lalu, 16 Oktober.

Apabila dihubungi, peguamnya Akberdin Abdul Kader mengesahkan bahawa salinan pernyataan tuntutan telah diberikan kepada Ramasamy pagi ini.

Tambahnya, lebih banyak saman boleh dijangka minggu depan terhadap Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran, Anggota Parlimen Klang Charles Santiago, Adun Bagan Dalam Satees Muniandy, dan bekas duta Dennis J Ignatius.
Iklan

Pada 19 Ogos, Zakir melalui penasihat undang-undangnya telah mengemukakan surat tuntutan maaf kepada Ramasamy dan tiga yang lain, serta menawarkan jumlah penyelesaian munasabah dalam tempoh 48 jam atau mereka akan berdepan risiko disaman fitnah.

Tiga yang lain ialah Charles, Satees, dan Dennis.


Pada Ogos, peguam Zakir juga mengemukakan surat tuntutan kepada Kulasegaran berhubung kenyataan menteri itu yang dikatakan berunsur fitnah terhadap ucapan Zakir di Kelantan.

Berdasarkan salinan tuntutan tersebut, Zakir meyaman Ramasamy atas empat pernyataan yang dikatakan mengandungi fitnah, yang dibuat antara 10 April 2016, 1 Oktober 2017, 11 Ogos dan 20 ogos 2019.

Dalam pernyataan pertama yang dikatakan mengandungi fitnah pada 10 April 2016, Ramasamy dikatakan memfitnah Zakir melalui satu hantaran Facebook.

Tuduhan kedua pula adalah terhadap artikel pada 1 Oktober 2017 berjudul “Is Malaysia harbouring alleged fugitive Zakir Naik?” disiarkan di portal Free Malaysia Today (FMT).

Tuduhan ketiga pula adalah terhadap kenyataan pada 11 Ogos tahun ini melalui satu artikel berjudul “Naik should not question loyalty of Hindus in Malaysia” disiarkan oleh FMT.

Ramasamy turut dikatakan memfitnah Zakir melalui satu rakaman temu bualnya bersama media India, India Today pada 20 September tahun ini, yang disiarkan di Youtube.

Zakir mendakwa kenyataan Ramasamy didorong oleh niat jahat, kebencian, iri hati, hasad, dan dibuat tanpa terlebih dahulu mendapatkan pengesahan daripada plaintif.

Dengan menyiarkan pernyataan tersebut, kata plaintif, defendah telah secara nyata merujuk plaintif sebagai orang yang berpewatakan jahat dan menjadi ancaman kepada keamanan, kedamaian, dan keharmonian negara.

Plaintif mendakwa bahawa kenyataan-kenyataan berkenaan adalah tidak berasas, tidak benar, fabrikasi, palsu, keseluruhannya direka-reka, diubah dan cenderung untuk mencapai agenda defendan.

Zakir mendakwa kenyataan itu bertujuan membangkitkan kemeluatan, niat jahat, kebencian orang awam terhadap plaintif, dan dibuat bagi mendapatkan publisiti murahan, dan sanjungan buat defendan.

Ia juga, kata Zakir, telah mendedahkannya kepada bahaya secara fizikal, mental, emosi dan psikologi.

“Dengan menerbitkan pernyataan fitnah tersebut, defendan juga telah menghasut, menyerang, dan menimbulkan sensitiviti kaum, agama dan etnik di kalangan rakyat Malaysia pada umumnya.

“Defendan telah secara salah memetik kata-kata plaintif di luar konteks, sedangkan plaintif sebenarnya memuji Malaysia kerana tulus dan bijaksana dalam melayani dan menegakkan hak kaum minoriti (termasuk, tetapi tidak hanya terhad kepada penganut Hindu), selaras dengan prinsip Islam, sesuatu yang gagal dilakukan oleh kerajaan India terhadap kaum minoritinya.

“Defendan telah secara sengaja mengambil kata-kata plaintif di luar konteks dengan harapan untuk memberi kemudaratan kepada plaintif, inter alia (antara lain) bagi tujuan politiknya,” kata tuntutan yang bertarikh 16 Oktober itu.

Plaintif memohon injunksi mandatori untuk memaksa Ramasamy mengeluarkan pernyataan-pernyataan fitnah tersebut daripada laman sesawang dan sosial media yang berkaitan.

Plaintif turut memohon injunksi kekal untuk menghalang defendan daripada menerbitkan, mengedarkan dan memuat naik sebarang kenyataan fitnah di mana-mana medium.

Zakir meminta permohonan maaf daripada Ramasamy untuk disiarkan di laman Facebook defendan, selain media termasuklah akhbar Berita Harian, Sinar Harian, The Star, Free Malaysia Today (FMT), Sin Chew Daily, Tamil Nesan, dalam masa tujuh hari daripada tarikh perintah tersebut.

Plaintif memohon ganti rugi am, ganti rugi pampasan, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan termasuklah faedah atas jumlah penghakiman sebanyak lima peratus setahun dikira dari tarikh pemfailan writ sehinggalah penyelesaian penuh, kos, dan sebaran relif yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Pada 22 Ogos, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata Zakir akan terus tinggal di Malaysia, biarpun berdepan desakan daripada beberapa pihak dalam PH agar pendakwah itu diusir.Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

4 ulasan:

 1. Semoga kepala bapak pertubuhan pengganas hindu LTTE muflis kerana tidak mampu membayar saman yang dituntut oleh pendakwah Islam. Amin.

  Aku sangat benci musuh Islam seperti dia yang telah menghina agama Islam dan pendakwah Islam.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tu anon 5:30, Amiin!! ALHAMDULILLAH dgn. KEBERANIAN YAB Ustaz Dr. Zakir naik terCINTA kita!!

   Padam
  2. Tgk. lagi VIDEO2 yg. jelas menunjukkan BUKTI2 si PENGGANAS2 paria bangkai BABI ramasamy dan kulasegaran - MENYOKONG secara RASMI akan PENGGANAS2/PEMBUNUH2/PEDAGANG ORGAN-SEKS-DADAH-SENJATA Tamil Eelam Sri Lanka HOMO/PORNO DAPpembunuh, termsk. paria ramasamy mengagung2kan GERAKAN BERSENJATA Tamil Eelam ni serta MERASMIkan acara2 yg. MEMUJA Pengganas Tamil Eelam ni di SEKOLAH2 TAMIL, serta paria kulasegaran ni mengagung2kan TUGU Tamil Eelam di Mauritius dan mahu TUGU Tamil Eelam BABI ni juga diBINA di TANAH MELAYU kita ni, serta MENJEMPUT si KETUA PENGGANAS Tamil Eelam Tamil Nadu utk. MENGHASUT si PENDATANG2 paria kat TANAH MELAYU kita ni dlm. PRU14!! Lihat di -

   1. http://theunspinners.blogspot.com/2019/10/terbukti-ramai-pemimpin-dap-ada-kaitan.html

   Terbukti Ramai Pemimpin DAP Ada Kaitan Dengan LTTE, Bukti Apa Lagi Yang Dr. Mahathir Dan KDN Mahu!!!

   Oleh SnapShot

   The Unspinners Blogspot com
   10/17/2019; dan di

   2. https://www.malaysia-today.net/2019/10/15/tamil-nadu-politician-made-many-trips-to-malaysia-to-revive-the-ltte/

   Tamil Nadu politician made many trips to Malaysia to revive the LTTE

   By MT Webmaster

   Sumber: The Star
   On Oct 15, 2019

   Padam
  3. Itulah, KDN dan ROS - mesti HARAMkan parti DAP PENGGANAS/PENJAJAH ni SEGERA (sbb. tu DAPpembunuh nak HAPUSkan ROS, utk. dimabil alih oleh SPR HARAM JADAH yg. dah diKUASAI Pengganas MOSSAD/CIA/DAPpembunuh, Bersih yg. berPUSAT di SWITZERLAND tu)!

   PDRM bah. TERORISMA patut juga TANGKAP habis2an PENGGANAS2 IKAN JERUNG DAP, yg. amat BAHAYA spt. ramasamy, kulasegaran, waythamoorti, guan eng, kit siang yg. juga TERANGAN MENYOKONG atau MENAJA terang2an atau senyap2 si PENGGA-NAS2/PEMBUNUH2/PEDAGANG2 Organ-Seks-Dadah-Senjata Tamil Eelam ni, serta BEKUkan AKAUN2 DAP bangkai BABI ni kerana disyaki MENAJA melalui PENGGUBAHAN WANG HARAM utk. PENGGANAS2 Tamil Eelam ni!! Tgklah wang UMNO yg. diBEKUkan sewenangnya walau TAK dak BUKTI lansung berkaitan dgn. 1MDB pun!! POLIS -JANGAN nak PILIH KASIH!!

   Apalagi si paria2 PENGGANAS hindrafHOMO/DAP bangkai BABI ni dah MENGUASAI Kementerian PERPADUAN/SUMBER MANUSIA!!! Bayangkan PATI2 PEMBUNUH/PENGGANAS hindrafHOMO/Tamil Eelam ni BEKERJA di PUSAT dan KILANG NUKLEAR di LYNAS serta dlm. INDUSTRI MINYAK/GAS kita di PENGERANG serta MENYERAP mask. ATM/PDRM/RELA/BOMBA/APM/DIPLOMATIK dan seluruh JPA kita!!! Lihat di -

   1. https://www.ismaweb.net/2019/10/15/ummah-gesa-polis-tangkap-individu-pertahan-ltte1/

   UMMAH gesa polis tangkap individu pertahan LTTE

   Banteras LTTE sebelum jadi virus membiak di kalangan jahil

   Fazleen Safina

   Isma Web net;
   15/10/2019;

   2. https://www.thethirdforce.net/beku-akaun-dap-haramkan-parti-jika-terlibat-dengan-ltte/

   Beku akaun DAP, haramkan parti jika terlibat dengan LTTE

   Oleh Raggie Jessy

   The Third Force net
   October 18, 2019;

   3. https://www.ismaweb.net/2019/10/17/ramasamy-jangan-bertindak-macam-beruk/

   ‘Ramasamy jangan bertindak macam beruk’

   Perangai DAP tak akan mengaku salah, selagi boleh pusing, mereka pusing

   Oleh Ainulillia

   Isma Web net
   17/10/2019; dan di

   4. https://www.ismaweb.net/2019/10/17/kit-siang-guan-eng-restu-ltte-dalam-parti-dakwa-ramesh-rao/

   Kit Siang, Guan Eng restu LTTE dalam parti, dakwa Ramesh Rao

   'Kalau betul hormat undang-undang negara, dah lama mereka nasihat'

   Oleh Ainulillia

   Isma Web net
   17/10/2019.

   Padam