Header Ads

ads header

Flash News

Kemenangan Buat Muslim Rohingya, Mahkamah Antarabangsa Perintah Myanmar Hentikan Genosid


Kaum Muslim Rohingya mampu menarik nafas lega apabila Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah mengeluarkan amaran tegas kepada Myanmar untuk menghalang pembunuhan umat Islam di sana.

“Kemenangan pertama”, kata Ro Nay San Lwin, aktivis Rohingya Muslim berusia 42 tahun.

“Rakyat saya, mereka sangat gembira dan berasa seperti hari ini keadilan telah disampaikan,” katanya. “Selepas penderitaan yang lama, suara mereka akhirnya mendapat sambutan.”Kemenangan ini telah berjaya menarik nafas lega kepada para aktivis dan pelarian muslim Rohingya.

Mahkamah Keadilan telah meluluskan langkah awal dan memerintahkan kerajaan Myanmar untuk “mengambil semua langkah dengan kuasa yang ada” untuk menghentikan penganiayaan kumpulan minoriti negara itu.

Mereka turut diminta untuk melaporkan semula dalam masa empat bulan, kata Hakim Abdulqawi Yusuf ketika membaca ringkasan penghakiman.

Menurut keputusan mahkamah, fakta yang dilampirkan kepada PBB telah menetapkan bahawa wujud penganiyaan masyarakat Rohingya di Myanmar dalam bentuk pukul, pembunuhan beramai-ramai, rogol dan apa jua kekerasan seksual, kemusnahan kampung dan rumah, dan dinafikan hak untuk makan, berlindung dan apa sahaja keperluan hidup yang lain.Keputusan ini hadir beberapa jam selepas pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi mengakui bahawa jenayah perang ‘mungkin telah dilakukan’ oleh pihak tentera pada 2017 selepas kerajaan menafikan kenyataan saksi.

Bagi Menteri keadilan Gambia, Abubacarr Tambadou, berkata,”Para hakim sepakat memutuskan bahwa genoside tidak dapat ditolak ansur dan keperluan untuk Rohingya dilindungi adalah “kemenangan untuk keadilan antarabangsa”.

Jika anda yang lupa apa terjadi kepada kaum muslim di sana, jemput baca tulisan di bawah. Klik pautan di bawah untuk bacaan lanjut.Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt
............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan