Header Ads

ads header

Flash News

Lim Guan Eng Mendabik Dada, DAP menang Dalam Kabinet


Bangga sekali nampaknya Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, menobatkan diri dan partinya sebagai pejuang Cina.

Padahal yang dia lawan dan dia menang itu adalah rakan-rakan dalam kerajaan dan pakatan yang dianggotai olehnya sendiri.

Padahal tindakannya ini akan menguatkan lagi persepsi bahawa dia dan partinya adalah cauvinis Cina yang anti perpaduan.Padahal tindakannya ini akan menguatkan lagi persepsi bahawa kerajaan dan pakatan yang dianggotai olehnya didominasi olehnya.

Inilah kata-kata berunsur riak dan bongkak Lim Guan Eng yang disiarkan oleh akhbar Cina, Oriental Daily, semalam, 1 Januari 2020:

(1) “Kalau bukan kerana DAP, mana mungkin tulisan jawi yang wajib di sekolah-sekolah Cina boleh jadi pilihan, mana mungkin tulisan jawi yang 6 muka surat di sekolah-sekolah Cina boleh jadi 3 muka surat, dan mana mungkin PIBG di sekolah-sekolah Cina boleh tentukan sama ada pelajar perlu belajar tulisan jawi atau tidak?”

(2) “Kalau bukan kerana DAP, mana mungkin dana kerajaan untuk sekolah-sekolah Cina ditambah, mana mungkin sekolah-sekolah persendirian Cina boleh dapat dana kerajaan, dan mana mungkin dana kerajaan ini boleh diagih sama tahun dengan tahun ia diluluskan?”

Dr. Kamarul Yusuf
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt
............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

6 ulasan:

 1. Tahniah DAP .Semoga Jawatan PM dan TPM pula lepas ini di isi.Rakyat Malaysia memang baik hati .

  BalasPadam
 2. PAN barua DAP tak kata apa. Rasul S.A.W dihinapun senyap.Pendidkan dimalaysia ditentukan oleh Dong Ziong DAP,bukan KPM
  Melayu berebut jawatan PM dan asyik fitnah semburit dan altantuya
  Cina tepuk tangan bodoh melayu

  BalasPadam
 3. yg sokong kau jawab la.menteri melayu ada ke kat parlimen? Tak pernah dengar suara pon.

  BalasPadam
 4. Semua ini gara gara Tun . Beliaulah punca segala kerosakkan yg ramai org melayu tak sedar . Baiknya sedikit mudaratnya banyak .

  BalasPadam