Header Ads

ads header

Flash News

Kerajaan akan turunkan harga siling topeng muka bawah RM2 - Ismail Sabri


PUTRAJAYA: Kerajaan akan menurunkan harga siling topeng muka pada kadar RM2 seunit kepada harga yang lebih murah daripada itu.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bagaimanapun harga baharu itu akan diumumkan esok selepas mesyuarat diadakan.

“Harga siling untuk topeng muka RM2 adalah terlalu tinggi jadi Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) tidak bersetuju dan esok kita akan bermesyuarat supaya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melihat semula.

“Kita mahu ia diturunkan sehingga kepada paras yang ditetapkan peringkat awal, sepatutnya tiada isu kerana kerajaan sudah bersetuju hapuskan duti import untuk pembelian topeng muka,” katanya dalam sidang media di sini, pada Ahad.

Mengulas lanjut, beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata kerajaan akan membeli sebanyak 10 juta topeng muka daripada China dan ia akan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan.

“Dari segi keutamaan adalah untuk petugas barisan hadapan (frontliner) petugas di hospital, polis tentera, rela dan sebagainya.

“Selebihnya akan diagihkan kepada kawasan dikenal pasti berisiko tinggi, jika ada lebih lagi, kerajaan akan tentukan akan diagihkan,” jelas beliau.

Beliau menambah, kerajaan mungkin akan menambah lebih banyak pembelian topeng muka untuk memenuhi keperluan rakyat.

Pada Sabtu, Menteri Kanan, Datuk Seri Fadillah Yusof mengumumkan sebanyak 10 juta bekalan topeng muka akan dibawa secara berperingkat ke negara ini dan diselaraskan oleh Kementerian Pengangkutan.

“Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) akan menyelaras keperluan peruntukan dan agihan topeng muka itu apabila ia tiba kelak,” jelas beliau.


MR :  Tak ada modallah Macai PH nak hentam...


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

  1. Jika anda mempunyai duit syiling lama, wang atau antik untuk dijual. sila hubungi kami di: pennywinters70@gmail.com. kami membeli semua barangan pada harga yang sangat baik

    BalasPadam