Header Ads

ads header

Flash News

Pakar jantung sombong diheret ke mahkamah


Gara-gara berkeras mahu bersenam dengan berjoging di taman awam semasa pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), pakar jantung Dr Ong Hean Teik diheret ke Mahkamah Majistret Pulau Pinang dan berdepan dua pertuduhan.

Berdasarkan laporan Sin Chew Daily, Dr Ong minta dibicarakan atas kedua-dua pertuduhan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan dan Peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

Seksyen 186 memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Manakala Peraturan 3(1) pula memperuntukkan denda maksimum RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Video bantahan Dr Ong semasa ditahan baru-baru ini tular di laman sosial.
Majistret kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin RM13,000 dan menetapkan 9 Jun untuk pendengaran kes.

Mahkamah turut mengarahkan doktor berusia 60 tahun itu menyerahkan pasportnya dan melaporkan diri ke balai polis setiap bulan.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Dr Ong keluar berjoging seorang diri di sebuah taman rekreasi dan berhujah dengan penguatkuasa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) bahawa tindakannya itu tidak salah dan semata-mata demi kesihatannya.

Rakaman pertingkahannya dengan penguatkuasa berkenaan menjadi tular, menyebabkan polis menyiasatnya kerana melanggar PKP.

Kerajaan menguatkuasakan PKP di seluruh negara bermula 18 Mac hingga 31 Mac bagi membendung penularan wabak Covid-19. Perintah itu kemudiannya dilanjutkan hingga 14 April.

Sejak semalam, Malaysia mencatatkan 2,740 kes jangkitan Covid-19 dan 34 kematian.

Sementara itu, Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob berkata masih ramai rakyat yang tidak mengendahkan PKP meskipun pihak berkuasa telah mengambil tindakan lebih tegas.

Pada Sabtu lepas sahaja, beliau mendedahkan seramai 649 ditahan atas kesalahan itu.


MR :  Bukan Cina, tapi bangsa DAP


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan