Header Ads

ads header

Flash News

Penganggur dipenjara 3 bulan halang tugas anggota Rela ketika perintah kawalan


KUALA LUMPUR:
Padah menghalang tugas anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang sedang melakukan langkah membendung penularan Covid-19 selepas pelaksanaan perintah kawalan pergerakan selama 14 hari mulai 18 Mac lalu, seorang penganggur dipenjara 3 bulan oleh Mahkamah Majistret, hari ini.

Majistret Mohamed Aizat Abdul Rahim menjatuhkan hukuman itu selepas Hew Foo Keang, 35, mengaku melakukan perbuatan itu di Jalan Silang berhampiran Projek Perumahan Rakyat Pekan Kepong pada 11.10 malam semalam.

Tertuduh didakwa dengan sengaja menghalang 2 anggota Rela iaitu Seow Kok Keong dan Zaman Huri Bontak daripada menjalankan tugas mereka mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 2 tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nurilya Ellyna Nor Azmal memohon hukuman setimpal kerana kejadian berlaku dalam tempoh PKP dan orang ramai perlu memberi kerjasama penuh kepada semua penjawat awam yang sedang menjalankan tugas.

Ketika merayu hukuman ringan, Hew berkata ini adalah kesalahannya yang pertama dan dia memohon maaf atas perbuatannya itu.

Mahkamah turut menjatuhi hukuman penjara sebulan terhadap Foo kerana gagal mengemukakan kad pengenalan diri atau sebarang dokumen pengenalan sementara semasa pemeriksaan polis pada tarikh, tempat dan masa yang sama.

Aizat mengarahkan tertuduh menjalani kedua-dua hukuman secara serentak mulai tarikh dia ditangkap iaitu semalam.Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

  1. Kalau dah timun tak payahlah nak berlagak macam durian. Menyusahkan diri sahaja.

    BalasPadam