Header Ads

ads header

Flash News

Rakyat Belanda Panik, Beratur Beli Bekalan Ganja Selepas Kerajaan Isytihar ‘Lockdown’


Kerajaan Belanda baru-baru ini telah mengumumkan perintah ‘lockdown’ kepada seluruh negara selepas wabak COVID-19 menyerang lebih kurang 1,000 orang dan telah mengakibatkan 20 kematian di negara tersebut.

Walaubagaimanapun, kelainan yang ditunjukkan oleh rakyat Belanda apabila mereka telah bertindak untuk beratur bagi membeli bekalan ganja sepanjang tempoh ‘lockdown’ tersebut.

Menurut agensi berita RFI, para pengguna ganja telah berbaris panjang di luar kedai pada Ahad lalu bagi membeli bekalan ganja sebelum kedai menjual ganja tutup sepenuhnya bagi memenuhi arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

“Selama dua bulan yang akan datang, kita tidak boleh mendapatkan bekalan ganja, jadi lebih baik sekurang-kurangnya ada sedikit bekalan ini di rumah,” kata Jonathan, seorang pembeli ganja di luar kedai kopi The Point di The Hague.

Serbuan ke kedai ganja berlaku selepas beberapa minit Menteri Kesihatan dan Pendidikan Belanda memberi sidang media dengan mengumumkan perintah ‘lockdown’ kepada seluruh Belanda yang akan memberi kesan kepada penutupan sekolah dan seluruh kedai di Belanda.

Beberapa gambaran dapat dilihat apabila sesetengah pengguna sosial media telah bertindak berkongsi situasi semasa selepas perintah tersebut dikeluarkan. Barisan panjang dapat dilihat di sekitar kedai-kedai menjual ganja di sana.

Ganja sebenarnya masih salah di sisi undang-undang di Belanda, tetapi kerajaan di sana memberi kelonggaran kepada rakyat mereka dengan memiliki ganja tidak lebih daripada lima gram.

MR :  Di Malaysia.. yang Melayu beli rokok dan ada yang bukan Islam beli arak satu troli


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan