Header Ads

ads header

Flash News

Thailand isytihar perintah darurat dengan langkah ketat


BANGKOK - Perdana Menteri Thailand, Jeneral Prayuth Chan o-cha hari ini mengisytiharkan perintah darurat yang akan berkuat kuasa mulai tengah malam ini sehingga 30 April dalam usaha mengekang pandemik koronavirus (Covid-19) di negara itu.

Langkah-langkah lebih keras dikenakan bagi membendung penularan Covid-19 selepas negara itu mencatat sejumlah 934 kes dengan empat kematian setakat ini.

Bermula tengah malam ini, semua warga asing akan dilarang memasuki negara itu dari semua pintu masuk dengan pengecualian kepada diplomat, warga asing yang memiliki permit kerja dan mereka dalam sektor pengangkutan manakala rakyat Thailand dengan permit kedutaan dan sijil kesihatan akan turut dikecualikan daripada sekatan perjalanan tersebut.

Di bawah dekri darurat itu, semua pusat membeli-belah, pusat hiburan dan venue sukan yang menarik ramai pengunjung diarahkan tutup manakala pasar raya yang menjual makanan dan barangan harian, pasar yang menjual produk segar, farmasi dan kedai serbaneka akan tetap dibuka. Restoran serta kafe akan dibuka dan hanya menawarkan makanan untuk dibawa pulang serta perkhidmatan penghantaran.

Semua tarikan pelancongan, tapak keagamaan, muzium, perpustakaan dan taman rekreasi akan ditutup. Penganjuran semua perhimpunan besar-besaran juga dilarang.

Dekri itu menyatakan bahawa semua rakyat Thailand berusia di bawah lima tahun dan lebih 70 tahun serta mereka yang berdepan masalah kesihatan dinasihatkan agar duduk di rumah.

Tindakan akan diambil terhadap mereka yang membeli serta menyimpan barangan makanan dan keperluan secara berlebihan selain menyebarkan berita palsu. Perkhidmatan termasuk institusi kewangan, stesen minyak dan penghantaran akan terus beroperasi.

Perintah itu turut menasihati orang ramai agar mengelak melakukan perjalanan antara wilayah bagi mengekang penularan Covid-19 dan mereka akan dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan jika boleh, kuarantin. Pada masa akan datang, pusat pemeriksaan akan diwujudkan.

Sementara itu, Prayuth menggesa orang ramai agar bekerjasama dan mematuhi semua langkah yang dikenakan bagi mengekang penularan wabak Covid-19 di negara tersebut.

Beliau berkata, langkah-langkah ketat akan dikenakan secara berperingkat bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat.

“Mesyuarat dan taklimat harian akan diadakan. Saya akan mengumumkan perintah dan langkah-langkah bagi memastikan koordinasi dalam semua agensi serta kementerian atau saya akan meminta seorang pegawai untuk melaporkan perkembangan terkini kepada rakyat,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal undang-undang Wissanu Krea-ngam berkata, perintah darurat itu akan berkuat kuasa hari ini sehingga 30 April dan Kabinet akan menimbang untuk melanjutkannya jika perlu. - BernamaUntuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan