Header Ads

ads header

Flash News

26 Tahun Tak Pernah Solat, Gadis ‘Terang Hati’ Ketika Kuarantin Diri “Mengejutkan Sehari Dapat Hafal Semua”


ADA
 hikmah di sebalik penularan wabak C0vid-19 yang mel4nda serata dunia ketika ini.
Seperti kisah seorang gadis yang pulang dari Eropah yang terjej4s tervk dan diisytiharkan zon merah bagi wabak yang membawa m4ut itu.

Perkongsian foto nota-nota niat dan surah serta bacaan lain untuk menunaikan solat, yang tersusun kemas diletakkan di hadapan sejadah, mengundang rasa terh4ru netizen.

Bercakap kepada mStar, Nur’Rashima Murat, 27, berkata hatinya mula terdetik untuk menunaikan solat semasa hubungannya bersama tunang ketika itu mengalami mas4lah, sebelum putvs pada Mac tahun lalu.Perkongsian Shima di laman sos1al.

“Jujurnya, sepanjang saya hidup 26 tahun ketika itu, saya tak pernah sekali solat atau mengaji. Bukan ibu bapa tak nak ajar, tapi diri sendiri yang belum nak belajar solat.

“Gambar nota-nota tu di sejadah tu saya ambil pada April 2019, tapi baru saya ada keberanian untuk berkongsi kepada umum,” ujar warga Singapura itu kepada mStar.

Lebih mesra dengan panggilan Shima, dia mengakui selepas itu dia tetap mengalami kesul1tan untuk menunaikan solat sebanyak lima kali sehari.

“Mula-mula tu sus4h juga, terk1al-k1al. Saya cuma cuma solat Isyak dan Subuh. Saya belajar pada waktu malam sebab semua orang dah tidur.

“Saya rasa m4lu nak solat dengan nota-nota tu, tak yakin. Saya masih solat tapi tak ambil inisiatif untuk menghafal setiap bacaan,” katanya yang menetap di Choa Chu Kang.Shima semasa bercuti di Paris dan London, awal bulan lalu.

Kepulangannya ke Singapura selepas bercuti di Eropah pada awal bulan lalu memerlukannya untuk menjalani kuar4ntin di rumah sebagai langkah-langkah penceg4han C0vid-19.

Sepanjang tempoh dua minggu itu, Shima mengambil peluang untuk belajar solat secara ser1us.

“Saya banyak tinggal solat dan inilah waktu untuk perbaiki solat saya. Saya hanya duduk rumah semasa kuar4ntin dan nekad untuk belajar solat betul-betul.

“Alhamdulilah sekarang saya dapat solat dengan tenang. Saya tak pakai nota-nota tu lagi sebab dah hafal. Surprisingly, saya hanya mengambil masa sehari untuk hafal semua,” ujarnya.

Shima yang merupakan anak ketiga daripada lima beradik itu syukur telah selesai menjalani kuar4ntin di rumah selama dua minggu tanpa mengalami sebarang gej4la dan sihat sepenuhnya.Shima menjalani kuar4ntin di rumah selama dua minggu susulan penul4ran wab4k C0vid-19.

Bagi pembantu peribadi di sebuah syarikat Batam, Indonesia itu, terdapat hikmah di sebalik wab4k C0vid-19.

“Saya rasa kalau tak kerana wab4k C0vid-19 dan self quar4ntine ni, saya akan tetap mal4s and tak nak belajar solat betul-betul. Ia membuka mata saya.

“Saya juga gembira dapat mempengaruhi kawan yang sebelum ni pun tak pernah solat lima waktu. Sekarang saya nampak dia solat depan mata saya. Dia juga berjaya melakukannya!

“Dan sekarang ia menjadi satu kewajipan untuk solat dan saya tidak akan terlep4s melakukannya,” ujar Shima sambil menambah Singapura ketika ini menyarankan penjar4kan sos1al bagi menceg4h jangk1tan C0vid-19.Shima mengharapkan perkongsiannya menjadi iktibar buat semua.

Menurut Shima, perkongsiannya itu sebagai ikt1bar untuk memberi kesed4ran bahawa setiap manusia tidak lari daripada membuat kesil4pan dan tidak m4lu untuk memperbaikinya.

“Saya tak nak mereka m4lu untuk belajar solat walaupun umur sudah meningkat. Belajar solat dengan cara atau sus4h macam mana sekali pun kerana saya percaya suatu hari nanti semua usaha ini berbaloi… insyaAllah d0sa kita dapat diampun olehNya,” katanya.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber :Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @TentangKitaUntuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan: