Header Ads

ads header

Flash News

Betul ke Cara Sweden lebih baik seperti dikritik oleh penulis pro PH?


SAYA terbaca satu artikel yang ditulis oleh seorang bijak pandai juga. Katanya dalam tajuk artikel itu, untuk menangani wabak Covid-19, model Sweden yang paling baik. Tetapi yang menarik lagi ialah Sweden katanya, tidak melakukan perintah berkurung dalam menangani wabak pandemik itu.

“Menarik juga”, terdetik di hati saya. Maka saya terus menelusuri artikel tersebut untuk mengetahui juga apa yang dibuat oleh Sweden sehingga menjadi paling baik dalam menangani permasalahan Covid-19.Ada enam soalan juga yang dilontarkan dalam artikel tersebut. Cuma saya pun tidak tahu siapa yang hendak menjawabnya. Soalan-soalannya bukan main susah juga hendak dijawab.

Cuma satu soalan yang menarik perhatian saya ialah soalan pertama: “Adakah jelas dengan melakukan perintah berkurung akan memperlahankan jangkitan?” Soalan itu agak susah hendak menjawabnya kerana ia juga bergantung kepada kepatuhan arahan berkurung itu sendiri.

Yang jelas ia mungkin perbandingan yang boleh kita pelajari jika bertujuan untuk membandingkan pendekatan kita dan Sweden yang menurut penulis bijak pandai itu akan melonjakkan ekonomi Sweden.

Seterusnya untuk mengetahui strategi yang diguna pakai oleh Sweden maka saya melayari pula laman sesawang dalam mencari maklumat yang tepat dan mana tahu jika Sweden berjaya, mungkin Malaysia pun boleh mengikutinya.

Laman sesawang pertama yang saya lawati ialah sebuah laman yang diktiraf oleh WHO dalam memberitahu statistik terkini berkenaan Covid-19. Maka saya terus memilih negara Sweden untuk mengetahui akan keberkesanannya.

Setakat artikel ini ditulis, statistik memaparkan, kes yang positif adalah 9,141, sembuh 205 dan kematian ialah seramai 793 orang. Dan antara strategi yang dikatakan menarik, Sweden tidak melakukan pengurungan sepenuhnya.

Hmm...sekadar melihat sepintas lalu, tidak ada bezanya juga dengan apa yang diamalkan negara lain. Malah ada juga yang mengkritik Sweden kerana tidak melakukan apa yang sepatutnya seperti negara lain.

Menteri luar Sweden, Anne Linde pernah menyanggah dakwaan Donald Trump yang menuduh Sweden tidak melakukan apa-apa. Bahkan kata Anne: “Mana ada. Kami melakukan sama apa yang negara lain lakukan. Cuma kami lakukan dengan cara tersendiri. Masih ada larangan melawat rumah orang-orang tua dan berkumpul melebihi 50 orang. Cuma kami lebih harapkan rakyat sendiri bertanggungjawab.”Selain itu juga Sweden juga dikritik oleh rakyat jelatanya sendiri. Mereka menyalahkan kerajaan dan berpendapat cara Sweden yang berlainan itu akan lebih memudaratkan.

EfektifKita boleh lihat juga pada statistik yang memberi maksud, cara yang sempurna dalam menangani wabak itu hanyalah dengan vaksin sahaja, Tetapi untuk mengekang, saya rasakan cara pengurungan adalah paling efektif dengan syarat rakyat sendiri memainkan peranan mematuhi arahan.

Oleh itu untuk soalan pertama yang ditanya oleh penulis bijak pandai itu, jawapannya boleh sahaja memperlahankan jangkitan Covid-19. Ini pun hanya berdasarkan beberapa bacaan ringkas sahaja.

Kita boleh sahaja melihat dan mengambil contoh untuk pembelajaran daripada negara lain. Mana yang berkesan kita boleh adaptasikan sahaja untuk negara kita. Paling penting ialah keberhasilan daripada strategi itu.

Untuk mengatakan model Sweden paling baik, elok juga kita dengar sendiri apa yang dikatakan oleh beberapa orang bijak pandai Sweden terutama pakar kesihatannya sendiri.

Kata mereka, Sweden seolah-olah lebih mengutamakan kesihatan ekonomi daripada kesihatan rakyat jelata.

Selain itu Profesor Fredrik Elgh, seorang profesor di Umea University memberitahu: “Saya lebih memilih Stockholm dikurung. Kita merupakan satu-satunya negara dalam dunia yang tidak berusaha sepenuhnya dalam menyekat jangkitan. Ini sangat serius.”

Memang benar keseimbangan paling utama. Namun, tiada yang sempurna, tiada menang-menang. Hanya yang ada pengorbanan. Soalannya pengorbanan yang mana kita pilih?

Faisal Muhamad
jurutera kanan di sebuah syarikat lebuh raya

MR :  Geng PH sengaja nak cari salah, menghasut dan memburukkan keadaan..


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


6 ulasan:

 1. Kerja PH hanyalah untuk mengatakan apa saja yg dibuat oleh kjaan sekarang semuanya tak betul. WalaUpun drngan memberikan pandangan yg tak berapa cerdik....

  BalasPadam
 2. Tolong sokonglaa tulisan begitu dalam keadaan PH tiada modal.Tolonglaaa.PH semasa 22 bulan jadi kerajaan sudah tamatkan peruntukan kepada rakyat kerana duit negara dah habis.PM MY pula memberi peruntukan kepada semua rakyat pula.Teruk macam ni PH nak berbafas.Tolong bantu PH yer.Kesian bakal PM ke8,9,10...

  BalasPadam
 3. Dari kerajaan bertukar kepada pembangkang....wal hasil balik asal,Pakatan Hancur harapan bukanlah dalam kelas untuk layak jadi kerajaan yang berwibawa, kerana dah diberi undi membentuk kerajaan, dorang hanya tahu kencing serta bertelagah sesama sendiri hanya kerana jawatan PM

  BalasPadam
 4. Masaalah covid 19 adalah masaalah global yang manusia tidak pernah mengeluarkan sebarang teori,hipotesis atau ramalan..Negara maju yang bertuhankan sains dan teknologi juga gagal mencegah dan membendung wabak penyakit ini.Masing masing negara punya kaedah tersendiri. Kaedah negara lain tidak semestinya sesuai dan berkesan dengan negara ini dan begitu juga sebaliknya. Tanpa kerjasama semua pihak wabak ini akan bertambah sukar untuk ditangani

  BalasPadam
 5. Ini PH sesuai membangkang saja. Jangan bagi kuasa. Bagi jadi kerajaan sekejap pun sudah buat kerja merapu macam tikus hancurkan & makan labu. Padahal tikus waktu jadi pembangkang cakap nk repair labu tu.... Hai nasib kau la labu ..

  BalasPadam