Header Ads

ads header

Flash News

Tiga gelandangan lari dari Pusat Transit di Ipoh


IPOH – Tiga gelandangan melarikan diri dari Pusat Transit Gelandangan di Arena Badminton Perak di sini semalam.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, jika gelandangan terbabit, yang dipercayai penagih, berjaya dikesan atau kembali semula ke pusat itu, tindakan sewajarnya akan diambil ke atas mereka.

“Mereka ini kita syak adalah penagih. Jika mereka kembali, bukannya hendak ambil tindakan (hukuman), tetapi bagaimana nak bantu hilangkan ketagihan mereka,” katanya dalam sidang media selepas melawat pusat transit itu hari ini.

Mengenai pusat transit itu, yang diwujudkan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan beroperasi sejak Sabtu lalu, Ahmad Faizal berkata, ketika ini, ia menempatkan seramai 67 gelandangan pelbagai kaum dan jantina berumur lingkungan 21 hingga 60 tahun bagi memberi perlindungan sepanjang tempoh PKP.

Ditanya nasib gelandangan tersebut selepas PKP berakhir, beliau berkata, kerajaan negeri telah berbincang untuk mencari petempatan bagi golongan itu selain akan memantapkan kemahiran mereka.

Pusat Transit Gelandangan itu adalah yang kedua dibuka oleh kerajaan negeri selepas yang pertama di Kamunting, Taiping dengan setiap gelandangan diberikan satu kubikel selain makan dan minum lima kali sehari. – Bernama


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan