Header Ads

ads header

Flash News

Bekas pembantu Anwar bimbang khabar angin sekitar pertemuan dengan menteri dalam negeri


PETALING JAYA:
Lelaki di sebalik dakwaan serangan seksual melibatkan Anwar Ibrahim bimbang pertemuan antara presiden PKR itu dengan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin baru-baru ini boleh memberi kesan pada siasatan polis yang sedang berjalan, termasuk dakwaan serangan fizikal melibatkan pembantu ahli politik itu.

Muhammed Yusoff Rawther berkata khabar angin sekitar pertemuan itu membimbangkan. Lelaki ini tahun lepas menuduh pemimpin PKR itu cuba menyerangnya secara seksual. Laporan polisnya terhadap Setiausaha Politik Anwar, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak berhubung dakwaan serangan fizikal dipercayai masih dalam siasatan.

Yusoff mengulas dakwaan di media sosial mengatakan Farhash juga berada di pertemuan itu, dan fail siasatan melibatkan dia dan majikannya ditimbulkan dalam pertemuan itu.

“Walaupun saya menganggap ia sebagai khabar angin, pengalaman mengajar saya khabar angin di KL selalunya berdasarkan suatu peristiwa,” kata bekas pegawai penyelidikan di pejabat peribadi Anwar ini kepada FMT. Beliau berkhidmat di pejabat di Petaling Jaya itu sehingga Jun tahun lepas.

Farhash ketika dihubungi enggan mengulas. “Maaf, PKR kenakan ‘gag order’,” katanya.

Ketua PKR Perak itu beberapa kali menolak dakwaan dia menyerang Yusoff tahun lepas.

Difahamkan polis menyerahkan penemuan mereka berhubung kes itu kepada Jabatan Peguam Negara, selepas siasatan dibuka semula.

Yusoff beberapa kali bertanyakan tentang status siasatan polis terhadap Farhash dan bimbang akan campurtangan politik.

Laporan perubatan dari Hospital Pantai menyatakan dia mengalami kecederaan dan koyak pada bahu yang memerlukan pembedahan, yang menelan belanja sehingga RM40,000.

Yusoff juga membuat saman sivil terhadap Farhash, yang akan mula bicara pada Oktober.

Minggu lepas, Ketua Whip PKR, Johari Abdul, seorang pengikut setia Anwar dan ahli Parlimen Sungai Petani, mengesahkan Anwar bertemu Hamzah, di sebalik dakwaan pemimpin PKR itu cuba mengajak ahli Parlimen PPBM bersama Pakatan Harapan dalam usaha gabungan itu untuk kembali berkuasa.

Pemimpin parti juga memberikan restu kepada Anwar untuk mengadakan pertemuan seperti itu.

Meskipun belum ada maklumat sama ada Farhash akan didakwa atas tuduhan serangan, Yusoff yakin sebarang pertemuan antara Hamzah dan Anwar tidak akan memberi kesan pada kesnya.

“Saya amat menghormati menteri itu dan tanggungjawab yang beliau galas, dan saya berharap integriti siasatan dan tindakan polis serta Jabatan Peguam Negara tidak terkompromi di sebalik perkembangan itu,” katanya.

Yusoff berkata dia sebagai seorang “mangsa keagresifan tidak wajar oleh ahli-ahli politik tidak bertanggungjawab” cuba menggunakan saluran undang-undang, dan mempertahankan tuduhan jenayah terhadap Anwar dan Farhash yang dilaporkannya.

“Satu laporan dikelaskan sebagai NFA sementara menunggu penemuan bukti lanjut dan satu laporan terhadap Farhash pula, pada pendapat saya, tertangguh dari segi siasatan dan tindakan lanjut pihak berkuasa.”

FMT sudah menghubungi Hamzah untuk mendapatkan responnya. - FMT

 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan