Header Ads

ads header

Flash News

Polis tahan 1,200 pemandu mabuk sejak Januari


KUALA LUMPUR:
Kira-kira 1,200 pemandu mabuk dan positif kandungan alkohol melebihi had ditahan menerusi Op Mabuk sejak awal tahun hingga 15 Jun lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Azisman Alias berkata, jumlah itu direkodkan menerusi 507 operasi yang dijalankan di seluruh negara.

“Daripada jumlah itu, 14,949 individu diperiksa berbanding tempoh sama tahun lepas dengan hanya 6,426 pemeriksaan ke atas pemandu direkodkan.

“Peningkatan jumlah pemeriksaan menerusi operasi ini jelas menunjukkan usaha polis membanteras gejala pemanduan di bawah pengaruh alkohol melebihi had ditetapkan,” katanya pada sidang media di Bukit Aman, hari ini.

Azisman Alias

Azisman berkata, dalam masa sama, polis masih giat menjalankan Op Mabuk setiap hari dengan tumpuan diberi pada hujung minggu berikutan dalam tempoh berkenaan didapati lebih banyak kes pemanduan bawah pengaruh alkohol dilaporkan.

“Hal ini menjadi keutamaan pihak polis dan sesiapa yang didapati melakukan kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol boleh didakwa mengikut Seksyen 45A Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Azisman berkata, 1,121 tangkapan dibuat menerusi Op Samseng Jalanan dalam tempoh yang sama.

“Kesemua mereka berumur 18-40 tahun ditahan kerana terlibat dalam pelbagai kesalahan, termasuk memandu secara melulu menerusi 324 Op Samseng yang diadakan sejak Januari hingga 15 Jun lepas,” katanya.


 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan