Header Ads

Header ADS

Ulas kata Salahudin "Give me that 2 years, I know what to do"


Give me that 2 years, I know what to do

AKU MERESPON KEPADA SIARAN MANTAN YBM MOA

"What can you expect 1 tahun 8 bulan" - MANTAN Menteri MoA.

Let me show what can you expect in 22 months.

Gajah boleh beranak 1 kali. Gorilla boleh beranak 2 kali. Singa boleh 3 kali, kambing boleh 4 Kali. Babi boleh 5 kali. Tikus, arnab, anjing tok sah cakapla.

Pokok harumanis boleh berbua 4 musim, Musang King pun sama, tanam pokok sempat berbuah. Peliara kelulut sempat jual madunya.

Yang tak boleh buat apa apa ialah politisi yang duduk di tempat yang salah.

Dalam 22 bulan aku hanya lihat watak watak politik diutamakan dalam agensi pertanian dan bicara gonjeng tentang pertanian. Duduk di agensi terkapai kapai.

Dalam 22 bulan itu juga aku jumpa kambing cross kampung boer diumumkan dalam majlis gemilang bahawa akan dapat berat 50 kg dalam 2 tahun.

Dalam 22 bulan itu juga aku mendengar menteri mengumumkan Mardi ada 600 saintis bertaraf dunia.

Dalam 22 bulan itu juga aku kekal sebagai pengkritik tegar tentang food security.

Dalam 22 bulan itu juga aku melihat little napoleons terus bermaharajalela.

Dalam tempuh itu juga pengusaha kecil tidak terbela hingga kini, Hingga kini, hingga Covid19.

Aku akan terus bercakap dengan authoriti aku sebagai aktivis food security serta peladang tulen dan private citizen yang punya hak termaktub dalam perlembagaan negara.

Aku akan terus bercakap kerana isu makanan ini sudah mencapai tahap fardhu kifayah malah wajib.

Ini Era Pasca Covid19,

Aku mahu lihat supremo supremo yang kenal falsafah complimentisms, reverse engineering, deconstructions serta countervailings yang menular dalam ruang lingkup digital economics, precisions dan high impact agriculture.

Kalau setakat jadi menteri dengan hujah kelayakan aku anak kampung, aku dari keluarga petani, aku masa kecik jaga kambing, tak payahlah.

Paling celaka ialah yang langsung haram tak tahu pertanian, gunakan platform politik duduk di kerusi pertanian. Jadi Penasihat Menteri lagi, Akhirnya menteri kelihatan bodoh oleh nasihat bodoh, oleh feedback dan data kosmetik. Menteri naik pentas main baca.

Apapun aku tidak menolak banyak yang cuba dilakukan oleh Mantan Menteri MoA, namun tak sempat masuk gear 2.

Katakan esok kerajaan berubah semula, susun aturnya serupa, otak biulnya juga serupa, rakyat akan lapar.

Jika kerajaan baru ditakdirkan berlaku, ia perlu berani mencontohi pentadbiran Jokowi meletakkan separuh dari para menterinya dari kalangan yang pakar dalam bidang mereka.

Aku sudah sebut berdepan Tun Mahathir sebelum dia jadi PM, peri penting Food Security jika negara hendak pergi jauh. Mungkin dia sudah berusia dan mudah lupa.

Adios


MR :  22 tak sempat nak kira ikan dilautan


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt





............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


7 ulasan:

  1. Aku tak setujulah jokowi itu dijadikan contoh baik. Aku bukan anti indon tapi jokowi bukan orang pandai malah banyak menteri2 dia dungu belaka walaupun kononnya ada kepakaran. Lihat bagaimana dia tegakkan infrastrktur2 yang tak begitu sempurna apatah lagi pengurusan covid 19.

    BalasPadam
  2. 22 bulan kira ikan dilaut tak selesai lagi sekarang kira kerusi untuk sokong PH takakan selesai juga ingat kira je bila boleh berhenti dari jadi jurukira

    BalasPadam
  3. Menteri ni yang berlakon nangis" depan pentas setelah membaca warkah dari pakcik tua hari tu? apa yang dia buat? tak de apa pun!

    BalasPadam
  4. puak2 P unah H arapan P akatan H ancing mana ADA rasa malu dan bersalah wpun dari perbuatan mereka sendiri..jatuh kemaluan bila TUDUH pihak lain punca angkara.SENDIRI BOM RUMAH ORANG DISEBERANG YANG DITUDUH.

    BalasPadam
  5. Setuju dengan penulis. InsyaAllah kita akan wujudkan kerajaan Teknokrasi aspirasi Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
    Turki dapat maju keluar dari negara lemah kpd negara maju dengan teknokrasi aspirasi Erdogan dan Erbakan.
    Begitu juga Jokowi.
    Malaysia perlu Teknokrasi. InsyaAllah PAS akan menerajui kerajaan PRU 15 nanti.

    BalasPadam
  6. Adakah 22 bulan masih tidak cukup untuk kencing rakyat sehingga memerlukan tempoh 2 tahun untuk kencing rakyat ?
    PeeH muat be crazy enough to insult their own brain ! Enough is enough no more PeeH !!!

    BalasPadam
  7. Perlu dua tahun lagi untuk kira ikan di laut ??? Nampaknya poliTIKUS telah tukar kerjaya jadi pelawak !

    Ha ha ha ha ha ha ha

    BalasPadam

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.