Header Ads

ads header

Flash News

36.9 peratus murid tidak ada peranti


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan mengakui wujud jurang digital dalam kalangan murid luar bandar untuk mengikuti pembelajaran dalam talian sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Mohd Radzi Jidin, berkata ini kerana sebahagian murid tidak memiliki peranti bersesuaian bagi membolehkan pembelajaran dapat diikuti dengan berkesan.

Katanya, maklumat itu diperoleh hasil Kajian Kesediaan Murid dalam Pembelajaran Secara dalam Talian yang dilaksanakan oleh kementerian antara 28 Mac hingga 2 April lalu.

Beliau berkata, kajian itu membabitkan 670,118 responden terdiri daripada ibu bapa kepada 893,331 murid, yang mana enam peratus murid mempunyai komputer peribadi; 9.3 peratus (memiliki komputer riba); 5.8 peratus (tablet) dan 46.5 peratus (telefon pintar).

"Ada juga murid yang memiliki lebih daripada satu peranti bagi kegunaan pembelajaran secara dalam talian.

"Namun, ada 36.9 peratus murid tidak mempunyai sebarang peranti bagi membolehkan mereka mengikuti pembelajaran secara dalam talian," katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis bagi menjawab soalan Datuk Mohd Salim Sharif (BN-Jempol) mengenai usaha dilakukan bagi memastikan murid luar bandar dan pedalaman tidak tercicir sepanjang PKP akibat jurang digital.

Mohd Radzi berkata, aspek tahap akses internet terhad juga menjadi antara cabaran besar kerana pembelajaran tidak dapat berlaku secara menyeluruh dan seragam kepada semua murid.

"Selain itu, pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian adalah sesuatu yang baharu untuk kebanyakan guru, murid dan ibu bapa, justeru mereka masih memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan kaedah baharu ini," katanya.

Beliau berkata, bagi membantu kumpulan murid yang tidak mempunyai akses kepada talian internet dan alat peranti bersesuaian, kaedah 'Homebased Learning' turut dilaksanakan melalui siaran TV Pendidikan.

Katanya, siaran dilaksanakan melalui saluran TV Okey dan saluran Tutor TV Astro.

"Guru turut melaksanakan pengajaran dan pembelajaran melalui serahan bahan pembelajaran kepada murid terutama yang tinggal di luar bandar dan pedalaman.

"Serahan bahan ini dibuat melalui pelbagai kaedah seperti perkhidmatan

pos, bantuan penghantaran oleh Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) dankaunter pandu lalu di sekolah," katanya. - BH


 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan