Header Ads

ads header

Flash News

Restoran ingkar penjarakan sosial bakal ditutup


KUALA LUMPUR, 23 Julai
— Mana-mana pemilik dan pengunjung premis makanan yang tidak mengendahkan prosedur operasi standard (SOP) penjarakan sosial yang ditetapkan akan dikenakan tindakan tegas termasuk premis itu akan ditutup.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri berkata ini kerana masih terdapat pengusaha yang tidak mengendahkan SOP berkenaan sehingga menimbulkan kluster baharu di restoran makanan.

“Oleh sebab itu, kerajaan telah memutuskan untuk mengambil tindakan tegas ke atas pemilik ataupun pengusaha kedai makan dan restoran serta pengunjung yang gagal mematuhi peraturan dan SOP sama ada kompaun, tindakan mahkamah atau pun penutupan restoran,” katanya dalam sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di Parlimen hari ini.

Kerajaan sebelum ini telah menetapkan penjarakan sosial perlu dipatuhi oleh pengusaha-pengusaha kedai makanan serta restoran dan kelonggaran telah diberikan mengikut saiz meja dan juga keluasan premis.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada 19 Julai mengesahkan wujud satu kluster baharu Covid-19 yang telah dikesan di sebuah restoran di Brickfields di ibu negara.

Hasil saringan rawak di lapangan oleh Pejabat Kesihatan Daerah mendapati dua kes dikesan positif dalam kluster itu melibatkan dua bukan warganegara iaitu warga India yang merupakan kes indeks kluster itu (iaitu kes ke-8,666) dan kontak rapat kes itu.

Seramai 250 orang iaitu 14 orang pekerja restoran dan 236 orang pelanggan restoran telah disaring dan punca masih disiasat. — Bernama

 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan