Header Ads

ads header

Flash News

Kelantan warta 1,644 hektar tanah bagi penempatan, pertanian Orang Asli


KOTA BHARU:
Kerajaan Kelantan mewartakan kawasan seluas 1,644 hektar sebagai zon penempatan dan pertanian masyarakat Orang Asli di negeri itu.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah berkata, ia melibatkan 8 kawasan perkampungan atau pos Orang Asli di Gua Musang dan sebuah kawasan di Jeli.

Kawasan di Gua Musang ialah Pos Jedip, Pos Belau, Kuala Wu, Kuala Lah, Kampung Mengrod, Kampung Perluk, Kampung Tuel, Kampung Galang dan Kampung Kelait, serta Kampung Sungai Rual di Jeli.

“Pewartaan kawasan ini adalah hasil cadangan Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa). Ada beberapa cadangan lain yang dikemukakan Jakoa, namun belum dapat dilaksanakan kerana beberapa masalah teknikal yang perlu diselesaikan terlebih dahulu,” katanya di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini.

Beliau menjawab soalan Abdul Aziz Yusoff (BN-Nenggiri) sama ada kerajaan negeri mempunyai perancangan khusus untuk mewartakan tanah penempatan Orang Asli di Kelantan secara tersusun dan sistematik.

Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Pembangunan Wilayah, Kesejahteraan Rakyat dan Integriti negeri itu berkata, pewartaan tersebut turut mengambil kira kepentingan generasi ke-2 dan ke-3 masyarakat Orang Asli.

“Orang Asli ada hak tersendiri dan kajian kita mendapati mereka memerlukan 2 perkara penting, iaitu penempatan dan kawasan bercucuk tanam.”

Beliau menjawab soalan tambahan Mohd Syahbuddin Hashim (BN-Galas) sama ada pewartaan tanah itu turut membabitkan generasi ke-2 dan ke-3 masyarakat Orang Asli.

#Sumber : FMT   

MR : Cerita macam tak ada dalam Mkini..   


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan