Header Ads

ads header

Flash News

Bijaknya Orang Dulu-Dulu Berpolitik


Dalam PRU 1969, PAS gagal mendapat sebarang kerusi di Dewan-Dewan Undangan Negeri di luar Kelantan, Terengganu dan Kedah melainkan 1 kerusi di Perlis (melalui Hussain Abdul Rahman di S8 Arau) dan 1 kerusi di Perak (melalui Mahmud Zainal Abidin di S18 Kampong Gajah).

Begitupun, setelah PAS menyertai BN, dalam PRU 1974, di peringkat Dewan Undangan Negeri, PAS telah diberikan 3 kerusi di Perak, 2 kerusi di Perlis, 1 kerusi di Pulau Pinang, 1 kerusi di Pahang, 1 kerusi di Selangor, 1 kerusi di Negeri Sembilan dan 1 kerusi di Melaka.

Di Perak, tiga ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Baharuddin Abdul Latif di N8 Gunong Semanggol, Mohamed Junid di N16 Lubok Kerbau dan Abdul Latif Mat Lajin di N28 Bota.

Di Perlis, dua ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Hussain Abdul Rahman di N10 Bandar Arau dan Ahmad Long di N12 Sanglang.

Di Pulau Pinang, ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Zabidi Ali di N7 Sungai Dua.

Di Pahang, ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Mohd Rushdie Arif di N27 Bukit Ibam.

Di Selangor, ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Hamdan Bakri di N4 Sungai Panjang.

Di Negeri Sembilan, ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Azhari Hamzah di N19 Pasir Panjang.

Di Melaka, ADUN PAS yang diberi peluang bertanding dan menang ini ialah Mohd Nor Noordin di N11 Tanjong Minyak.

Bukan setakat itu, malah Mohamed Junid telah turut dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Perak, Ahmad Long telah turut dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Perlis dan Zabidi Ali telah turut dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Pulau Pinang.

Begitulah bijaknya orang dulu-dulu berpolitik.

Kamarul Yusoff

MR :    Kalau PAS tak kuat di Sabah, Makna BERSATU tak akan bertanding di Kelantan, Terengganu dan Kedah, pasal BERSATU tak kuat 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


5 ulasan:

 1. alangkah bijaknya tuan guru kami berpolitik....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kesian.. rupa2nya PAS ni dari mula ditubuhkan sampai sekarang jadi melukut tepi gantang.. dulu dah kene kencing sekali dgn UMNO.. ni nak masuk lagi perangkap UMNO n Bersatu.. nasib ko la labu..

   Padam
 2. Tak betul tu MR.. PAS bukan tak kuat tapi nak elak masuk perangkap musuh.. tapi rasa2nya Bersatu nanti tak takut dgn musuh apatah lagi perangkap musuh.. mereka pasti bertanding diKelantan,Terengganu dan Kedah.. PAS pun diharap jgn bertanding lagi kat semua negeri2 ni pasal perangkap musuh pun byk nanti.. baik elakkan.. biarkan bersatu dgn umno je masuk perangkap..

  BalasPadam
 3. kesian AWANAMA..

  mereben sorang sorang... dia komen...dia jugak balas

  BalasPadam