Header Ads

ads header

Flash News

Kerajaan Selangor gagal tangani isu air


SHAH ALAM -
Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi mempersoalkan tindakan Kerajaan Selangor merobohkan rumah rakyat berpenghuni atas alasan tebatan banjir, namun tidak mengambil tindakan sama terhadap kilang yang mencemar sungai sebagai sumber air.

Beliau mendakwa, Kerajaan Selangor gagal mengatasi pencemaran sungai yang beberapa kali dilapor berlaku di negeri ini hingga menyebabkan 1.2 juta pemegang akaun di Selangor dan Kuala Lumpur terjejas.

Lebih dikesalkan, katanya, pencemaran terbaharu yang mengakibatkan pengguna di tujuh wilayah terkesan dan terputus bekalan air disebabkan pihak sama yang pernah dikenakan tindakan kompaun sebanyak RM60,000 sebelum ini.

“Berlaku beberapa kali pencemaran sungai disebabkan pencemaran bau dan tumpahan minyak di Selangor tahun ini.

“Rumah rakyat berpenghuni dirobohkan alasan tebatan banjir, kenapa kilang yang mencemar sungai sebagai sumber air kepada rakyat Selangor dibiarkan,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Dr Ahmad Yunus yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sijangkang berkata, semua premis haram di pesisir sungai perlu ditutup dan dirobohkan.

Menurutnya, premis kilang yang berlesen pula perlu dialihkan supaya tidak beroperasi berhampiran sungai dan loji rawatan air.

“Bagi menyelesaikan pencemaran sungai berpunca dari kilang, semua premis industri haram di sepanjang pesisir sungai perlu dirobohkan.

“Sebanyak 1.2 juta akaun pengguna terjejas, adakah ini tidak cukup memberi pengajaran kepada Kerajaan Selangor untuk bertindak dan bukan sekadar mengenakan kompaun. Loji rawatan sisa kilang harus dikuat kuasakan dan tidak ada lagi aliran secara terus ke sungai,” katanya.

#Sumber :  SH  

MR :  Kerajaan PH Selangor banyak berpolitik   


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

 1. Org selangor x pndi memilih,,,
  Dlu nk sngt air percume katenye
  👏👏👏👏👏👏....
  Mcm mahal sngt je air kt msia nie,,,
  Bru dpt air percume to pown x seberape dh bangge org selangor,,
  Skrg nie ape cita???
  Ha
  Undi lgi ph pru 15-25
  Untong2 semue melayu sel kne jual
  To pown klu laku

  BalasPadam