Header Ads

ads header

Flash News

King Maker dijangka kekal sokong GRS


SHAH ALAM -
Seramai 10 orang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas dan Parti Bersatu Sabah (PBS) yang disebut mampu menjadi king maker bagi menentukan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal membentuk kerajaan di Sabah, diramal lebih cenderung kekal menyokong Perikatan Nasional (PN).

Penganalisis Sosiopolitik, Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel), Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, beliau tidak melihat kemungkinan terdapatnya unsur ‘ADUN lompat’ kerana PN kini adalah kerajaan Pusat.

Menurutnya, setiap ADUN akan memastikan mereka mampu mendapat akses mudah bagi menerima peruntukan demi kepentingan kawasan masing-masing.

“Saya kira mereka (ADUN Bebas) akan kekal bersama PN bagi memastikan rakyat kawasan mereka tidak terjejas. Mereka juga cenderung sertai PN bagi memastikan mereka mendapat manfaat pembangunan.

“Bahkan, saya kira, daripada Warisan yang kemungkinan berlaku ‘ADUN lompat’ untuk kepentingan sama tapi bukan pada waktu terdekat,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Dalam pada itu, beliau berkata, pertikaian mengenai Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang tidak diiktiraf SPR tidak menjadi isu.

“Tidak diiktiraf SPR tidak sama dengan tidak diiktiraf pihak Istana. Andai dakwaan ini betul ia bukan isu yang melanggar undang-undang sebab kita lihat bagaimana Warisan membentuk kerajaan pada 2018 bersama gabungan yang tidak berdaftar.“Untuk menjadi kerajaan adalah berdasarkan jumlah ADUN yang menang dan ia merupakan asas untuk membentuk kerajaan negeri Sabah,” katanya.

#Sumber :  SH  
  


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan