Header Ads

ads header

Flash News

Kenapa tidak tutup sekolah ketika kes COVID meningkat? Ini jawapan Menteri Pendidikan


KUALA LUMPUR:
Keputusan untuk menutup semua sekolah ketika negara berhadapan lonjakan kes COVID-19 memerlukan perbincangan amat mendalam kerana boleh menyukarkan pelajar di kawasan pedalaman meneruskan sesi pembelajaran secara alternatif.

Menteri Pendidikan, Dr Radzi Jidin, berkata ia berikutan masih ada segelintir pelajar tidak mempunyai akses penuh kepada Internet dan teknologi dalam menjalankan pembelajaran dalam talian.

Katanya, sekiranya sekolah di seluruh negara diarah tutup serta-merta kerana COVID-19, pelajar yang tidak mempunyai akses kepada Internet akan teraniaya.

“Apabila kita bercakap tentang online learning... untuk kita yang ada kemampuan atau akses kepada Internet dan teknologi, mungkin kita lihat bahawa pembelajaran secara online adalah satu pilihan terbaik.

“Kami sendiri lihat ia pilihan terbaik, namun begitu, kekangan kita... ramai anak-anak kita ini yang tinggal di tempat yang akses kepada Internet itu minimum.

“Malah, ada juga yang tidak ada sebarang peranti. Apakah nasib anak-anak ini?," katanya ketika ditemu bual dalam program Soal Rakyat di TV3, pada Sabtu.

Mengulas lanjut, beliau berkata banyak pihak bertanya mengapa kementerian tidak tutup sahaja sekolah disebabkan peningkatan kes COVID-19, namun keputusan mengenainya bukan mudah untuk dibuat.
“Saya ingin jelaskan bahawa di Kementerian Pendidikan kita menaungi lebih lima juta orang murid dan pelajar, termasuk peringkat sekolah rendah hingga ke peringkat pengajian lebih tinggi.

"Yang kedua, kita mempunyai lebih 500,000 orang guru dan warga KPM (Kementerian Pendidikan) serta kita menaungi lebih daripada 10,000 buah sekolah dan IPT (institusi pengajian tinggi).

“Jadi sebarang keputusan yang ingin dilakukan oleh KPM ini, memberi kesan bukan sahaja kepada KPM tapi kepada seluruh negara. Justeru, kami tidak boleh terburu-buru dalam membuat sebarang keputusan,” jelas Dr Radzi.

#Sumber :  Astro  
   


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan