Header Ads

ads header

Flash News

Lantik wakil Pas dalam Kabinet Sabah


KUALA TERENGGANU –
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Terengganu mencadangkan agar kerajaan baharu Sabah melantik wakil pemimpin daripada Gabungan Rakyat Sabah (GRS) seperti Pas menganggotai Kabinet negeri itu.

Pengerusinya, Senator Datuk Razali Idris berkata, ia sebagai tanda penghargaan kepada parti itu yang melakukan pengorbanan tidak meletakkan calon pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16.

“Mudah-mudahan kerajaan GRS terus berkhidmat kepada rakyat dan segera melaksanakan aku janji PRN,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Sulaman, Datuk Seri Hajiji Mohd Noor dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah ke-16 selepas mengangkat sumpah jawatan itu di hadapan Yang di-Pertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin di Istana Negeri.

Turut mengangkat sumpah ialah Datuk Seri Bung Moktar Radin sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 merangkap Menteri Kerja Raya Sabah.

Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Datuk Dr Jeffry Kitingan pula dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri 2 serta jawatan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah.

Timbalan Ketua Menteri 3 dipegang oleh Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Dr Joachim Gunsalam, selain dilantik sebagai Menteri Perdagangan dan Perindustrian Sabah.

Mengulas lanjut, Razali yang merupakan Ahli Majlis Tertinggi (MT) Bersatu berkata, pelantikan Hajiji daripada parti Bersatu adalah keputusan kata sepakat pimpinan GRS.

Jelas beliau, pimpinan Sabah membuat keputusan sendiri dalam pemilihan itu bagi menentukan hala tuju kerajaan baharu mereka dan bukan atas dasar tekanan pemimpin dari Semenanjung.

“Pimpinan tertinggi dalam GRS yang turut dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri juga menampakkan agihan jawatan adalah adil dan saksama (jadi) ia tidak perlu dipertikaikan lagi,” katanya.

 
MR : Cadangan yang baik   


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan