Header Ads

ads header

Flash News

Nak bertanding lagi PRU-15, Katanya penyokong larang tak bertanding PRU


Tidak cukup dua minggu setelah memberitahu Kyodo News bahawa dia tidak akan bertanding pada pilihan raya umum (PRU) ke-15, bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad kini memberitahu Straits Times Singapura bahawa dia mungkin akan bertanding.

Dalam temu bual pada hari Jumaat (2 Okt), Ahli Parlimen Langkawi itu mengatakan bahawa cadangannya untuk tidak bertanding menimbulkan rasa kurang senang di kalangan penyokongnya.

"Mereka masih mahu saya mengatakan bahawa saya mahu bertanding. Memang benar bahawa kebanyakan orang yang berusia 95 tahun tidak akan aktif.

"Saya lebih bernasib baik, saya masih dapat aktif. Tetapi mereka nampaknya tidak fikir bahawa kesihatan saya akan merosot apabila umur saya semakin lanjut," katanya.

"Mereka melihat saya seperti saya sekarang. Jadi mereka menginginkan saya, sekurang-kurangnya, tidak mengatakan bahawa saya tidak akan bertanding," katanya.

Pendiriannya yang terdahulu adalah bahawa dia akan terus memerangi rasuah melalui parti barunya Parti Pejuang Tanah Air tetapi dia tidak akan bertanding dalam pilihan raya berikutnya kerana umurnya ketika itu 98 tahun sekiranya PRU diadakan pada 2023.

Bagaimanapun Mahathir, yang bertugas sebagai Ahli Parlimen Kota Setar Selatan dari tahun 1964 hingga 1969 dan Ahli Parlimen Kubang Pasu dari tahun 1974 hingga 2004, kini memberi gambaran mungkin dapat bertanding sekiranya PRu mengejut diadakan.

Berdasarkan pengundian untuk speaker Parlimen baru pada 13 Julai, dianggarkan bahawa perdana menteri sekarang Muhyiddin Yassin mempunyai hanya dua majoriti di parlimen.

Ketua Pembangkang dan Presiden PKR Anwar Ibrahim telah mendakwa bahawa dia mendapat sokongan majoriti ahli parlimen, tetapi dia harus membuktikan dakwaan itu dan mengadap Yang di-Pertuan Agong.

MR : Dia cakap 10, 11 tak boleh percaya   


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


3 ulasan:

  1. Ya Allah hu Akbar, perkataan yang keluar dari mulut dah tak bermakna bagi orang ni. Bergaduh lah dengan Tuhan nanti ya.

    BalasPadam
  2. kejap ye kejap tidak, pembohong, penipu, pundek, ko cakap penyokong yang larang, padahal diri sendiri yang masih nak jawatan itu ini!

    BalasPadam
  3. mahazalim ni pjg umur utk melihat kemusnahan yg dia buat….manusia yg paling hipokrit dan paling rasis kononnya tp kroni dia penuh dgn cina….kepala abah nko

    BalasPadam