Header Ads

ads header

Flash News

Yakin tidak akan ada usaha untuk menggagalkan belanjawan kata Azizuddin Mohd Sani


Azizuddin Mohd Sani, seorang penganalisis politik tidak yakin akan ada usaha untuk menggagalkan belanjawan.

"Kerana PKR sendiri juga telah menyatakan bahawa ia akan menyokong belanjawan (kerajaan)," katanya.

Untuk rekod, Yang di-Pertuan Agong sebelum ini bertitah agar semua ahli politik berhenti berpolitik semasa pandemik Covid-19, untuk memastikan kestabilan politik di negara ini.

Agong bertitah demikian ketika memaklumkan menolak memberi perkenan permohonan Muhyiddin untuk mengisytiharkan darurat.

Cadangan mengisytiharkan darurat digambarkan sebagai usaha memerangi Covid-19, namun pengkritik mendakwa ia merupakan taktik untuk Muhyiddin mempertahankan kedudukannya.

Agong bertitah bahawa tiada keperluan untuk darurat.

Keputusan Sultan Abdullah telah diambil maklum oleh parti-parti politik.

Titah baginda juga dilihat sebagai arahan untuk tidak menimbulkan masalah, terutama yang dapat mencetuskan pilihan raya umum yang dapat menimbulkan bencana kepada negara yang kini mempunyai hampir 10,000 kes Covid-19 aktif di seluruh negara.

Ini menyebabkan Anwar hari ini meminta kerajaan dan pembangkang mengambil pendekatan bipartisan dalam menyusun belanjawan sehingga menunjukkan kesediaannya untuk menyokong RUU itu dan bukannya menggunakannya sebagai alasan untuk undi tidak percaya terhadap Muhyiddin.

Menyentuh mengenai sokongan Umno kepada Anwar, Azizuddin berkata ini akan menjadi contoh lain di mana Anwar gagal dalam usaha membentuk kerajaan.

"Melihat keadaan semasa, Anwar masih akan gagal menjadi perdana menteri jika tidak mendapat sokongan daripada Umno, yang sebelum ini dilihat cenderung menyokongnya.

"Anwar menaruh harapannya atas kegagalan kerjasama PN dengan Barisan Nasional, yang akan memberi peluang yang lebih baik kepada Pakatan Harapan untuk mengambil alih pemerintahan dan menjadikannya perdana menteri," kata pensyarah Universiti Utara Malaysia itu.

MR :  Anwar perlu berhati-hati dalam isu belanjawan kerana melibat kepentingan rakyat 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

  1. Ini menunjukkan titah YDPA dihormati oleh semua parti2 pembangkang supaya melupakan seketika sengketa dan bergerak kehadapan demi pandemik dan ekonomi.. masalahnya sekarang hingga hari ini kerajaan masih sombong tidak mahu berlapang dada merundingkan belanjawan ini bersama2.. mereka masih pentingkan diri sendiri.. masih angkuh dan keras kepala... YDPA dan majlis raja2 patut dan nampak dah perangai sebenar najis Bersatu ni.. jadi kalau pembangkang buat hal lagi jgn salahkan mereka.. mereka dah cuba berbaik tapi kerajaan bodoh dan sombong.. satu2nya jalan penyelesaian yg tinggal kini adalah menyungkurkan kerajaan ini dan tubuhkan kerajaan yg lebih seimbang dan dapat bekerjasama sepenuhnya dgn semua pihak..

    BalasPadam