Header Ads

ads header

Flash News

Orang mabuk pun tahu marah


Presiden MIC, S Vigneswaran berikrar untuk menyasarkan Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor terutama dalam isu pembalakan dan eksploitasi unsur nadir bumi (REE).

Hal ini ketika meningkatnya ketegangan antara MIC dan kerajaan Kedah pimpinan PAS, selepas kenyataan Sanusi terhadap pemimpin India dari MIC dan DAP yang diselang-seli sindiran dengan tanggapan stereotaip perkauman.

Semalam, Sanusi memperli pemimpin India MIC dan DAP yang mengkritiknya atas isu perobohan kuil di Kedah.

Dia menyindir pengkritiknya,"janganlah minum hanya sebotol, mabuknya dua tiga botol," serta mencadangkan pihak yang membantah perobohan kuil itu "mabuk todi populariti."

Vigneswaran berkata mulai hari ini dan seterusnya; dia akan membangkitkan semua isu di Kedah, termasuk REE dan pembalakan.

"Oleh kerana kerajaan negeri menandatangani perjanjian dengan syarikat yang berpusat di Kuala Lumpur yang mempunyai kaitan dengan China, saya ingin bertanya berapa peratus (keuntungan) yang akan diperoleh Kedah?

"Saya difahamkan bahawa syarikat itu hanya menawarkan 10 peratus kepada kerajaan negeri.

"Sekiranya ia hanya 10 peratus, ini adalah perjanjian bodoh. Oleh itu, saya meminta kerajaan persekutuan untuk tidak mengeluarkan permit sehingga perkara ini dijelaskan dan diselesaikan," katanya.

Presiden MIC, S Vigneswaran.

REE, yang ditemui di Sik, Ulu Muda, dan Baling, dikatakan bernilai hingga RM62 bilion. Semasa sidang media, Sanusi keliru mengatakan bahawa nilai REE tersebut adalah RM43 trilion.

Selepas itu, pejabat MB telah membetulkan angka tersebut.

Syarikat itu telah diberikan izin persetujuan untuk tinjaun mencari gali REE di Sik, tetapi tidak melibatkan kaedah perlombongan. 

Sanusi tidak menyatakan anggaran nilai simpanan bahan galian di kawasan itu atau menamakan negara asal syarikat antarabangsa yang dikaitkan dengan syarikat tempatan itu.

Vigneswaran menegaskan kerajaan negeri boleh melakukan lebih baik lagi dengan memproses sendiri REE, yang dapat meningkatkan peluang pekerjaan di negeri ini daripada menghantarnya ke China.

Dia memberi amaran kepada kerajaan negeri agar tidak merampas kekayaan dari rakyat Kedah.

"Tolong jangan merampas kekayaan daripada orang Kedah. Masalah-masalah mengenai REE mungkin lebih besar daripada skandal 1MDB.

"Mengapa kerajaan negeri tidak dapat melakukan produksi hiliran? Mengapa mengirim (REE) ke China?" katanya.

Isu eksploitasi nadir bumi menjadi topik kontroversi di Malaysia, terutama setelah insiden pencemaran radioaktif di Bukit Merah, membabitkan dakwaan menyebabkan barah kepada penduduk.

Kilang Asia Rare Earth Sdn Bhd akhirnya tutup pada tahun 1994.

Kilang proses nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan juga mendapat bantahan ramai.

Walaupun dibantah, Pakatan Harapan ketika menjadi kerajaan telah memberikan lanjutan lesen operasi selama tiga tahun kepada Lynas Corporation untuk mengendalikan kilang pemprosesan nadir bumi di Gebeng.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


3 ulasan:

 1. Walaupun MIC tengah meghapu kejap pasal kuil kejap pasal rare earth dan balak. Seharusnya MB pilih perkataan yang penuh hikmah.

  BalasPadam
 2. KITA SANGAT BERSETUJU DENGAN Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor yang menegaskan isu perobohan kuil hindu pada 1 Dis lalu adalah "isu undang-undang, bukan isu perkauman, agama atau diskriminasi."

  Tindakan membina kuil hindu tanpa kebenaran pemilik tanah dan pihak berkuasa adalah tindakan yang salah dan melanggar peraturan dan undang-undang negara seperti kesalahan menceroboh dll.

  Kita memuji kerajaan negeri pimpinan orang Melayu Islam masih bersikap diplomasi dan bersabar terhadap isu kuil haram ini.

  Sebaliknya, rejim hindu India seolah-olah menyokong dan merestui pelampau hindu dan sami hindu sesuka hati menindas, mencederakan, merogol dan membunuh umat Islam, memusnahkan rumah dan perniagaan umat Islam dan menyerang dan memusnahkan masjid atau nerampas dan menjadikan masjid sebagai kuil hindu di India.

  Maka kita tidak terkejut melihat puak pelampau kafir di negara kita menjadi barua rejim hindu India cuba menfitnah dan menghalang Dr Zakir Naik dari melaksanakan program dakwah Islam di negara kita.

  Mereka mendesak kerajaan kita menyerahkan Dr Zakir Naik kepada rejim hindu India yang sangat memusuhi Islam dan umat Islam.

  Ini bererti puak pelampau kafir telah berani campurtangan dan menghina agama Islam dan umat Islam dan Perlembagaan Persekutuan seperti perkara 3(1) di negara Islam sendiri.

  BalasPadam
 3. Orang India sekarang tolak mabuk...Siapa Kata orang mabuk pun tahu marsh...Bila mabuk anak Bini habis jadi mangsa...penyepak...Penendang semua Ada. Lu suka ITU macam Ka?๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

  BalasPadam