Header Ads

ads header

Flash News

Hutang negara belum lebih had statutori, kata Tengku Zafrul


PETALING JAYA:
Hutang negara dijangka hanya mencapai 58.5% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) tahun ini, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz ketika menjawab kritikan berhubung hutang negara.

Katanya, instrumen pinjaman lain mempunyai had berkanun, iaitu RM35 bilion untuk pinjaman asing dan RM10 bilion untuk hutang di bawah Perbendaharaan Malaysia, sambil menambah bahawa kedua-dua instrumen tersebut masih di bawah had berkanun.

“Apabila ada pihak merujuk kepada hutang negara mencecah 62% pada hujung 2020, ia sebenarnya adalah rangkuman semua hutang di atas. Tapi seperti yang saya jelaskan, setiap komponen ada had hutangnya sendiri dan ia tidak pernah melepasi had hutang mengikut undang-undang,” kata Zafrul dalam catatan Facebook.

Terdahulu, bekas perdana menteri Najib Razak mendesak kerajaan untuk mengemukakan usul di Parlimen bagi menaikkan had hutang negara.

Beliau berpendapat bahawa had hutang 60% ke KDNK telah dilanggar kerana pentadbiran sekarang tidak memasukkan pinjaman asing, jangka pendek dan pinjaman bank dalam perhitungan hutangnya yang, jika disertakan, bererti jumlah hutang kerajaan adalah 62.2% dari KDNK .

Zafrul berkata, apabila negara berada dalam krisis ekonomi, maka keperluan berbelanja untuk rakyat akan lebih besar menyebabkan paras hutang juga meningkat. ⠀

“Ekoran itu, kerajaan telah menjadikan bantuan untuk rakyat sebagai keutamaan, termasuk dengan menyuntik sejumlah RM340 bilion ke dalam ekonomi melalui beberapa siri pakej stimulus. Ia menaikkan hutang tanpa melepasi had statutori seperti yang telah dijelaskan di atas,” katanya.

Zafrul juga merujuk kepada hutang yang perlu kerajaan urus hari ini disebabkan bebanan hutang yang buruk tinggalan pentadbiran terdahulu.⠀

“Walaupun hutang ini bukan hutang yang dibuat kerajaan hari ini, tetapi ia tetap hutang yang perlu kita uruskan.

“Kesannya memang besar tetapi kita cuba uruskan. Ini bukan alasan kerajaan untuk tidak berbelanja untuk rakyat. Kerajaan tetap utamakan perbelanjaan untuk rakyat melalui Strategi 6R. ⠀

“Namun bagi rakyat umumnya, jangan putus harapan. PEMERKASA, iaitu sebuah inisiatif di bawah Strategi 6R, akan menyediakan rakyat untuk bangkit kembali apabila COVID-19 ini berakhir,” katanya.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


2 ulasan:

 1. Pelanggan yang dihormati,
  Expert Funding Inc. Adalah penyelesaian pembiayaan pasti yang menawarkan semua jenis pinjaman perniagaan besar / kecil dan pinjaman peribadi untuk penyatuan hutang dari $ 5,000 hingga $ 250,000 atau lebih. dengan kadar faedah yang berpatutan 2% / Tanpa denda pembayaran awal atau lewat, kelulusan 24 hingga 48 jam. Sila hubungi kami sekiranya anda berminat melalui E-mel: expertfundinginfo@gmail.com

  BalasPadam
 2. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  BalasPadam