Header Ads

ads header

Flash News

Lantik Tajuddin Duta Besar Malaysia ke Indonesia bencana memalukan negaraBANGI,
17 Syawal 1443H, Rabu – Pelantikan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia bukan sahaja tidak sesuai, bahkan dianggap satu bencana yang amat memalukan negara.

Ini kerana, seluruh negara masih trauma dengan profesionalisme yang ditunjukkan beliau sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Bhd dalam menguruskan kes pertembungan tren Transit Aliran Ringan (LRT) pada Mei tahun lepas.

Sebelum ini, Tajuddin dikecam pelbagai pihak kerana didakwa tidak sensitif ketika mengendalikan sidang media berhubung tragadi kemalangan membabitkan dua tren LRT laluan Kelana Jaya.

Atas dasar itu, Setiausaha Agung BERJASA, Ir Ts Muhammad Lukman Al Hakim berpendapat, imej orang tua yang bongkak, berfikiran kolot dan sering melakukan jenaka tidak kelakar amat tidak sesuai untuk menjadi duta di negara jiran yang dijangka bakal menjadi kuasa ekonomi keempat terbesar dunia pada 2040.

Bahkan, pelantikan itu juga menimbulkan pelbagai persoalan, termasuk sama ada Tajuddin mampu memperkukuh hubungan ekonomi kedua-dua negara yang menyumbang sebagai pengeluar 85 peratus minyak sawit global.

Lukman tertanya-tanya sama ada Malaysia dan Indonesia perlu bersaing, atau bekerjasama sebagai satu kuasa dunia terutama bagi menangani persepsi buruk minyak sawit dari negara Kesatuan Eropah (EU) yang menyebabkan pengurangan permintaan yang amat ketara.

“Apakah strategi bagi menambahbaik kerjasama dan perancangan strategik ketenteraan bagi kedua-dua negara untuk mempertahankan kedaulatan dan keselamatan Selat Melaka sebagai selat terpenting dan paling strategik dalam perdagangan dunia yang dilalui oleh hampir 100,000 buah kapal setiap tahun?

“Bagaimana pula dengan isu Pekhimat Domestik Indonesia (PDI) yang terkait pembekalan pembantu rumah dan pekerja asing dari Indonesia yang masih belum selesai? Masalah alam sekitar terutamanya jerebu? Polemik sempadan antarabangsa di Pulau Ambalat?

“Selain menyelesaikan masalah, adakah Tajuddin mampu menjayakan pelbagai perancangan strategik masa depan antara kedua-dua negara seperti kerjasama dalam bidang pendidikan, pelancongan serta sinergi hasil bumi bagi menjana ekonomi bertaraf dunia?,” soalnya.

Terdahulu, sebuah portal berita melaporkan bahawa Tajuddin dijadual melaporkan diri sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia akhir bulan ini.

Tajuddin, 74, sebelum ini pernah menyertai delegasi rasmi ketika lawatan kerja Perdana Menteri ke Indonesia bertemu Presiden Joko Widodo pada November lalu.

Jawatan Duta Besar Malaysia di Indonesia kini kosong dengan yang terakhir disandang Datuk Zainal Abidin Bakar.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan