Header Ads

ads header

Flash News

Salahuddin Ayub, Ahmad Maslan versi Pakatan Harapan


Harga barangan keperluan asas seperti ayam, sayuran dan daging lembu yang dikatakan telah turun antara 30 hingga 50 peratus sejak Pakatan Harapan (PH) mengambil alih kerajaan adalah tidak benar dan hanya bersifat politik semata-mata.

Malah kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub itu disifatkan tidak bertanggungjawab dan cuai sehingga menyebabkan rata-rata masyarakat serta pemain industri cuak seketika.

Presiden Persatu­an Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr. Jacob George ternyata kecewa dengan kenyataan seumpama itu yang menurut beliau tidak sepatutnya dikeluarkan semata-mata demi populariti terutamanya dari mulut ‘menteri’.

“Dari mana menteri dapat maklumat seumpama itu? Kami yang sudah dalam industri ini, diri saya sendiri sudah berkecimpung selama 42 tahun tidak tahu pula harga barangan sudah turun mendadak sehingga 30 hingga 50 peratus sejak PH ambil alih. Siapa bagi angka ini?

“Saya amat kecewa dan sedih kerana pada tanggapan saya, Menteri seperti YB Salahuddin Ayub yang saya anggap sangat berpotensi itu sebenarnya tidak ‘layak’ menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani seandainya mahu keluarkan kenyataan tidak bertanggungjawab. Ini kenyataan politik.

“Mana mungkin sejak ambil alih, anda sudah mendabik dada mengatakan harga barangan turun mendadak? Saya akui memang ada penurunan sejak tahun lepas tetapi ianya masih peringkat awal dan sedikit terutamanya selepas GST sifar peratus.

“Janganlah cuba untuk memberi gambaran terdesak sehingga sampai begini sekali. Sejak semalam hingga hari ini, saya dan pemain industri lain telah dihujani dengan pelbagai mesej dan panggilan musykil apakah barangan yang turun sehingga 30 hingga 50 peratus itu. Jangan timbulkan kekalutan dan ketakutan. Ini sungguh tidak bertanggungjawab,” tegas beliau.

Semalam, Salahuddin memberitahu media pihaknya telah dimaklumkan mengenai penurunan harga barangan terbabit, khususnya menjelang Aidilfitri.

“Walaupun tidak besar lagi harga ayam sebelum tahun lalu lebih RM7 (sekilogram), namun sekarang boleh dibeli dengan harga sekitar RM5 atau RM6.

“Harga sayuran juga ada yang turun sehingga 50 peratus di pasaran. Harga daging lembu boleh dibeli sekitar RM30 sekilogram secara keseluruhan, harga barang keperluan semasa turun 30 hingga 50 peratus,” kata Salahudin semalam pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri di Seri Perdana semalam.

Jacob turut memberi amaran kepada Salahuddin untuk berhati-hati dan berhenti mendabik dada kononnya kerajaan PH telah melakukan ‘keajaiban’ mendadak menurunkan harga barangan sekelip mata.

“Anda mungkin boleh dabik selepas tiga bulan akan datang atau selepas sambutan perayaan lain selepas ini, mungkin ketika itu kita boleh percaya. Saya tidak kata langsung tiada penurunan tetapi sehingga 30 hingga 50 peratus bukan dalam tempoh sebegini awal adalah bohong dan tidak berasas.

“Cukuplah, saya mohon kepada beliau untuk lebih peka. Mungkin anda mahu berjumpa terlebih dahulu dengan pemain industri seperti kami yang mungkin lebih arif. Baru keluar kenyataan. Jangan memandai.

“Anda telah menyebabkan kami semua susah pada masa yang sama, janganlah keluarkan kenyataan sesuka hati kerana kepentingan masa depan politik anda. Anda adalah Menteri, bukan lagi pembangkang,” ujarnya.


Sebelum ini Salahuddin membuat kenyataan "bodoh" macam Ahmad Maslan juga berkenaan kenapa harga barang tidak turun selepas GST menjadi sifar.


MR :  Setiauasaha Sulit Kanan Salahuddin Ayud, Sulaiman Kaiat (abang Suhaizan Kaiat) sepatut mengambil berat perkara ini jangan sampai bila orang benci kepada Salahuddin banyak lagi kelemahan Salahuddin semasa dalam PAS termasuk semasa dia di KTAR akan terdedah yang selama ini tersimpan rapi.......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR
Telegram MR
Facebook MR

# Boleh pilih (klik) nak komen guna facebook atau blogger

6 ulasan:

 1. Wah kasihan rakyat telah di'kencing' berulang kali oleh pemimpin pakatan.

  Sudahlah semua janji pakatan telah ke laut!

  BalasPadam
 2. Nak kata apa lagi: satu rumpun, satu 'sekolah', satu 'U" dan paling tidak satu negeri. Wakakaka.

  BalasPadam
 3. Minta tuan pengarang Minda Rakyat jgn bermain tentang politik peribadi..kini kita tidak perlu buat serangan peribadi masa lampau beliau..tiada guna sbb org akan anggap itu semua fitnah wlupn ia betul atau tidak..rakyat malaysia akan menilai sendiri..kita fokus pd politik matang & sejahtera..serangan peribadi perlu dielakkan..jika ini berlaku kita tidak ubah seperti UMNO dan mungkin PH pd masa akan dtg

  BalasPadam
  Balasan
  1. Apa yang dimaksudkan dengan serangan politik peribadi.. kalau menteri bagi kenyataan sesuka hati tanpa kajian dan fakta..rendah sungguh kualiti minda dan fikiran menteri.. harap teguran ini dapat memperbaiki diri dan lebih berhati2 dalam membuat kenyataan media..

   Padam

  2. Ini bukannya serangan peribadi. Kes ini adalah bagaimana menteri PH cuba memperbodohkan rakyat awam... Seolah rakyat tak faham dan tak boleh kira sendiri peratus perubahan harga barangan.

   Serangan peribadi ada seperti yang PH selalu buat tu...contoh panggilan mak badak untuk isteri bekan PM.

   Padam
 4. Istiqamah BPMS....fakta bukan auta/ populis

  BalasPadam