Header Ads

ads header

Flash News

Cina Malaysia tak bersyukur sebagai rakyat Malaysia


Sebagai seorang Melayu yang pernah dapat didikan 4 tahun di Sekolah Menengah Persendirian Cina Chong Hwa Jalan Ipoh Kuala Lumpur, ingin sangat aku nak tambah sepatah dua kata pasal tulisan saudara ni (gambar pertama). Aku pun baru tahu ada manifesto ni. (lihat bawah)Aku mulakan dulu apa itu UEC atau Unified Examination Certificate. Dulu waktu sekolah, benda ni lah yang kita paling takut sekali sebagai pelajar, dalam Mandarin kita panggil 统一考试 atau 统考. Seingat aku, UEC ni dibahagikan kepada dua fasa, satu kita ambek waktu form 3, satu kita ambek waktu form 5 atau form 6.

Dekat Malaysia, selain daripada Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan yang kita sedia maklum, korang mungkin pertama kali dengar Sekolah Menengah Persendirian Cina macam sekolah Chong Hwa aku ni, kalau dalam tulisan English, dia ada kurungan P, yang bermaksud “private”, kalau dalam tulisan penuh Cina, dia ada kurungan 独, yang bermaksud “merdeka, asing, sendiri.”
Dulu zaman aku sekolah menengah, top schools untuk sekolah private Cina ni ada dua dekat KL, kalau bukan sekolah aku Chong Hwa, kedua orang mesti kenal Confucian Private School; sekolah lain tu ada, tapi aku tak berapa ingat. Pencapaian akademik sekolah aku Chong Hwa tu antara yang top among Chinese private secondary schools in Malaysia.

Yuran tak payah cakap, mahal tapi berbaloi dengan segala macam ilmu akademik yang kau dapat dalam tu, sebulan RM 300 tak lari. Seawal tingkatan satu, diorang dah pecahkan sains dan matematik kepada fizik, kimia, bio dan algebra, geometry dan lagi satu apa entah aku lupa. Aku dah belajar pasal Archimedes Method seawal tingkatan 2 dan 3 lagi.

Nak describe pasal sekolah private yang kena ambek UEC ni cuma ada satu je kata adjektif: Seksa.
Selain daripada bahasa Malaysia, tiada satu pun subjek yang mudah atau average bagi aku dulu, dari English dia, Mandarin dia, Add Math dia, Sejarah dia, you name it. Itu belum aku cakap pasal subjek 文言文古文, iaitu Bahasa Cina Lama/kuno, syair dia, terjemahan teks dari kuno ke moden, kitab-kitab kuno yang orang China tanah besar kena hafal, kita kat Chong Hwa hafal benda yang sama. Buku sejarah dia setebal dua ibu jari, boleh kata setiap halaman buku tu ada highlight penting, dan diajar dalam bahasa Mandarin. Subjek accounting aku waktu form 4 adalah dalam bahasa English.
Macam aku cakap, tulisan aku akan ada emosi sikit. Dan ini perspektif aku sebagai seorang yang membesar di kalangan Cina Malaysia yang dapat didikan elit seawal usia 13 tahun.

Sebelum aku mula, ni aku siapkan sekali gambar berdata untuk pencapaian UEC tahun 2017 seluruh negara. Perhatikan tiga baris pertama dalam subjek bahasa, 华文 Bahasa Mandarin, 马来西亚文 Bahasa Malaysia, dan 英文 English. Perhatikan row paling kanan, peratus gagal— Bahasa Malaysia peratus gagal paling tinggi di antara ketiga-tiga bahasa.


Emosi ni muncul bila aku masuk kolej di Guangzhou pada tahun 2006 sehabis SPM. Dulu aku agak bangga dan rasa gah bila berbahasa Mandarin di Malaysia, tiap kali aku jumpa Cina Malaysia, aku dok pumpang aku ni bekas budak Chong Hwa, sekolah private elit paling power di Malaysia. Aku bangga bila dapat potong harga beli Nokia dekat Pertama Kompleks pakai bahasa Mandarin.
Tapi semua bangga ni hilang bila aku jumpa Cina Thailand, Cina Indonesia dan Cina Madagascar di Guangzhou.

Sebelum aku kejar degree aku dalam perguruan Mandarin, aku pernah melepak sekali dengan kawan-kawan lama dari Chong Hwa dekat satu kedai mamak di Jalan Ipoh, friends reunion lah katakan. Kita ketawa, kita ingat balik memori lama waktu sekolah menengah.

Tapi, takde seorang pun dari kawan Cina aku yang ingin berborak dengan aku dalam Bahasa Malaysia. Waktu tu, aku rasa perkara tu perkara remeh, mungkin waktu tu aku sendirian je Melayu di kalangan diorang, so we chose to communicate in Mandarin.

------------------------

“Kenapa sesama engkorang tak bercakap dalam bahasa Malaysia eh?”

Aku ingat lagi Bun Chok Ling, kawan Cina aku dari Singkawang Indonesia, tegur aku dekat dalam dorm sebab dia perasan aku berhubung dengan Cina Malaysia pakai Mandarin.

“Oh, aku takkan cakap aku ni Cina, aku akan cakap aku ni orang Thai, memang aku keturunan Cina, tapi bahasa pertama aku bahasa Thai, bukan Mandarin.”

Apirak Tee pernah terangkan ke aku waktu aku tanya dia pasal bangsa dan suku yang ada dekat Thailand. Apirak ni antara kawan Thailand aku yang paling power tahap Mandarin dia waktu kolej, tapi sesama pelajar Thailand yang lain, dia akan berhubung pakai bahasa kebangsaan mereka, Thai.
Bila waktu habis main bola di padang kolej, cemburu betul aku tengok pelajar-pelajar dari negara lain berhubung sesama sendiri dalam bahasa kebangsaan diorang. Yang Cina Thai dengan bahasa Thai dia, yang Cina Myanmar dengan bahasa Myanmar dia, yang Cina Ecuador dan Venenzuela dengan bahasa Latin dia.

Engkau nak aku cerita cemana keluarga mertua Cina aku dekat Madagascar tu cakap bahasa Malagas yang baru dua generasi dekat Afrika tu? Tak payahlah, sedih nanti kau bandingkan dengan Cina Malaysia punya bahasa kebangsaan.

------------------------

Kau pergi ke hujung Indonesia yang nama tempat Makassar tu pun kau akan nampak dan dengar Cina dia bersembang dalam loghat tempatan. Malaysia? Orang macam Namewee yang hina Negaraku yang mereka jadikan idola.

Rakyat sesebuah negara itu bersatu salah satu sebabnya kerana bahasa, satu bahasa. 

Dari zaman merdeka lagi, pimpinan negara yang kebanyakkan terdiri dari bangsa Melayu tak pernah menghalang aktiviti kebudayaan dan agama dan dari bukan Melayu. Malah kita yang Melayu ni yang serap kebiasaan mereka: kitorang, diorang, apa benda, takdehal, etc.

Dari zaman tok nenek kita lagi kita diajar hormat tamu, banyakkan bertolak ansur, terima kekurangan orang lain.

Tapi,

Engkau marah kan bila tengok golongan LGBT, liberal, sekular selinap masuk ke Malaysia? Sama juga orang Eropah marah bila tengok ada orang nak tegakkan Syariah dekat tanah mereka. Sama juga aku marah bila tengok Cina Malaysia tak reti berbahasa kebangsaan. Sama juga bila Utusan Malaysia pampang headline besar “Apa lagi Cina mahu?”

Untuk apa aku berbangga dengan kemampuan bahasa Mandarin dan Kantonis aku, walhal mereka yang dah lebih 3 generasi di Malaysia tu masih gagap berbahasa kebangsaan?

Itu semua emosi, sense of belonging, jati diri.

Sekarang, sebagai rakyat Malaysia, aku takkan pernah berbangga dapat bertutur fasih dalam Mandarin, apatah lagi depan Cina Malaysia, sikit pun tak bangga. Itu cuma satu kelebihan sepertimana seorang Melayu boleh berbahasa Arab.

Tapi sebagai seorang Melayu, aku ingin sekali tengok setiap Cina di Malaysia fasih berbahasa kebangsaan seperti Ong Kim Swee. Bukan sahaja pencapaian jurulatihnya yang kita banggakan, malah bahasa Melayunya buat kita rasa nak berborak lama dengan beliau.
Supaya kita lebih bersatu.

------------------------

Beberapa poin penting yang aku dapat dari pembaca lain untuk seimbangkan penulisan aku:
1. Keadaan berbeza dengan Cina Malaysia yang tinggal di negeri Kelantan dan Terengganu.

2. Keistimewaan Melayu.

3. Nisbah penduduk di sesuatu tempat yang bagi kesan kepada proses asimilasi antara kaum, contoh Kelantan & Terengganu, bilangan kaum Cina lebih rendah, mereka bercampur dengan orang setempat dan keupayaan untuk berbahasa dalam loghat setempat tiada masalah.


4. Masalah kelangsungan sekolah Jenis Kebangsaan, Tamil & Cina: penyatuan semua kaum di bawah satu sekolah.


5. Masalah orang Melayu sendiri yang tak menitikberatkan perjuangan bahasa.


6. Masalah YB dan Menteri-Menteri Besar di Parlimen yang bukan Melayu yang tunggang langgang bahasa Kebangsaan mereka.

7. Beberapa poin penting dari saudara Riko Azril dan Kenneth QCY.8. Perbandingan paling dekat: Indonesia.

MR : Untuk memastikan perpaduan di Malaysia menjadi lebih baik dan BM Melayu menjadi makin kukuh kerajaan perlu memperkemaskan lagi syarat kewarganeraan....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

BANNER IK :

22 ulasan:

 1. bangsa cina bangsa kedua selepas yahudi laknat beri betis nak peha...warganegara apa cakap melayu dok reti...bangsa jahat

  BalasPadam
  Balasan
  1. Melayu pula bangsa kedua lepas yahudi laknat nak ketuanan dan monopoli serta kuota dan keistimewaan dalam semua bidang. Tengoklah perangai yahudi yg asal dari israel telah membunuh/menindas orang native kat USA dan Australia sampai orang native tu bilangan minoriti, takdelah beza dgn melayu dari palembang. Mereka perkenalkan kuota melayu yg tak masuk akal dalam hartanah dan juga saham, memainkan gelaran bumiputera sampai bumiputera lain menjadi minoriti dan tidak berhak bersaing untuk kuota melayu tu

   Padam
 2. Naim bangsa cina tak salah dia ikut apa peluang yg ada kerajaan yg salah sebab nak berkuasa sanggup janji macam2 walaupun perkara yg tiada dlm pelembagaan. Kebanyakan rakyat malaysia masih lagj hormat menghormati sebab itu kita masih boleh hidup aman dimana2 dlm malaysia cuma pemimpin parti politik saja yg ambil kesempatan untuk membakar semangat perkauman pada rakyat. Bagi saya perlembagaan negara yg dirangka pemimpin terdahulu dah baik perlu dipertahankan sebab semua bangsa dan agama ada hak masing2. Dah 60 tahun dalam pemerintahan bn rakyat masih hudup aman cuma dalam beberapa tahun ini agak tegang sikit sebab ada pihak cuba nak gugat perlembagaan negara dan menyentuk hak dan ke istimewaan kaum bumiputra yg mengundang ketidak selesaan kaum bumiputra. Selama ini islam sebagai agama rasmi negara terbela dan hak umat islam dan kuasa bidang agama pada sultan2 negeri2 perlu dihormati. Dari dulu tanah melayu menguna hukum hudud tapi dihapuskan oleh penjajah dan sekarang umat islam perlu kembali kepada fitrah kerana umat islam dah jauh disempangkan oleh pemerintah terdahulu. Jadi hormatilah hak umat islam pada non islam hak kami umat islam tak akan gangu dan umat akan pelihara. Hukum hudud untuk umat islam sahaja apa yg kamu takut. Dalam hukum hudud hak agama lain tidak boleh umat islam gangu kamu dengan agama kamu malah akan dihukum jika ada umat islam mengangu hak kamu. Hukum hudud adalah seadil2 hukum sebab hukum hudud adalah hukum dari allah.

  BalasPadam
  Balasan
  1. bangsa cina ni ddk mana sama jee dibenci oleh orang lain..jahat

   Padam
  2. Tak malu ke awak cakap begini? Melayu pun dibenci orang lain bukan kerana jahat tapi juga kiasu dan pentingkan diri sendiri, tak peduli perasaan orang minoriti, menindas bumiputera minoriti, menghina india dan cina

   Padam
 3. Lepas kena tutup sekolah cina. Kalau depa nak riot ke apa ke, kita tangkap je atau lebih senang tembak je diorang sume ni.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Baiklah kita pun boleh tembak je melayu yg kerap riot bawah jamal dan mat rempit.

   Padam
 4. Kaum pendatang asing bersikap rasis atau ultra kiasu dengan menghina Perlembagaan Persekutuan dan Kontrak Sosial dengan menghina ajaran Islam dan menafikan hak umat Islam termasuk kaum Melayu Islam dan berusaha menghapuskan institusi Islam dan peruntukan untuk aktiviti Islam.

  Puak pendatang rasis mahu menghapuskan hak keistimewaan kaum Melayu Islam yang merupakan penduduk asal negara ini kerana puak rasis ini mempunyai hasad dengki yang kronik terhadap agama Islam dan umat Islam termasuk kaum Melayu Islam.

  Bahkan puak rasis ini cuba menipu sejarah kononnya kaum Melayu berasal dari Yunnan (China) maka kononnya kaum Melayu juga adalah pendatang. Walaubagaimanapun, 'teori' Melayu Yunnan ini telah dibuktikan palsu kerana kajian DNA oleh Univ. Sains Malaysia mendapati DNA orang Melayu adalah lebih tua dari DNA penduduk Yunnan maka ini membuktikan orang Melayu memang berasalah dari Tanah Melayu dan kawasan nusantara.

  Kaum Melayu Islam adalah kaum yang sangat baik hati dan berbudi bahasa menyebabkan kaum pendatang asing yang melarikan diri dari kekacauan, peperangan dan kemiskinan di China dan India boleh menetap di negara ini.

  Malangnya sebilangan pendatang asing yang bersikap rasis ini telah membalas kebaikan kaum Melayu dengan pelbagai penghinaan, fitnah, penindasan dan permusuhan. Puak rasis ini adalah makhluk perosak yang sangat berbahaya kepada negara ini.

  Nah lihatlah sekarang, puak rasis mahu melaksanakan Malaysian Malaysia dan menghapuskan institusi Islam dan mengiktiraf UEC untuk kaum China dan kera jaan pakatan telah mengamalkan diskriminasi terhadap agama Islam dan umat Islam termasuk kaum Melayu Islam dengan memecat peguam negara dan hakim Melayu dan menggantikan mereka dengan orang kafir dan ramai kakitangan awam seperti ustaz dan ustazah yang terdiri dari kaum Melayu Islam telah, sedang atau akan dipecat !

  Wahai umat Islam, marilah kita semua kembali kepada ajaran Islam dan bersatu padu menyokong dan mengundi parti Islam PAS pimpinan ulama Islam dalam PRK, PRN dan PRU15 untuk membela agama Islam dan hak umat Islam dan menggulingkan kera jaan pakatan pimpinan puak liberal dan kafir harbi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. PEMBETULAN:

   Bahkan puak rasis ini cuba menipu sejarah kononnya kaum Melayu berasal dari Yunnan (China) maka kononnya kaum Melayu juga adalah pendatang. Walaubagaimanapun, 'teori' Melayu Yunnan ini telah dibuktikan palsu kerana kajian DNA oleh Univ. Sains Malaysia mendapati DNA orang Melayu adalah lebih tua dari DNA penduduk Yunnan maka ini membuktikan orang Melayu memang BERASAL dari Tanah Melayu dan kawasan nusantara.

   Padam
  2. Puak rasis melayu pula memalsukan identiti hang tuah lima beradik dari cina kpd melayu, tak malu walaupun datuk lari dari palembang diburu orang, suka claim kredit walaupun tak berbakti mana, sentiasa prasangka buruh terhadap bangsa lain, suka hina semua bangsa lain tengok je apa yg melayu barbarian cakap tentang kisona etc, suka tipu bumiputera miskin tegar agar masok islam dan asimilasi sebagai kaum goreng ni.
   Bangga demgan kajian USM yg merupakan universiti kualiti lemah dan ranking rendah. Tak mahu akui hakikat bahawa yunani adalah antara tamadun terawal lepas indus, hwang ho, mesopotamia dan mesir purba, hotak naim sejarah gagal, kalau DNA kau begitu kuno kenapa takde tamadun melayu dalam tamadun awal dunia? Syiok sendiri

   Padam
 5. Terus terang aku ckp, dh terlambat nk tutup skolah cina dan india.. sptutnya dibuat dr dulu dan perkasakan sekolah kebangsaan.. sekrg klu tutup, confirm puak2 cina dan india + mlayu akan riot bantah besar2an..
  Apa nk buat.. telan jelah. Mlayu trlalu baik hingga dipergunakan. Krana sifat org mlyu tu suka tolak ansur dan berlembut dgn org lain. Yg penting, jgn bg lg peluang yg lbih besar utk menolak bahasa mlyu ke thp plg bwh.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Habis kau takut diorg nak riot besar2an tu kenapa? Bukan melayu boleh buat riot yg jauh lebih besar drp diorg? Melayu yg sokong pakatun pun 30% je. Tu pun kau takut?

   Padam
  2. Aku x tkot lngsg riot.. aku ckp dr segi realiti.. ckp mmg sng berdegar2 dlm tenet tp ak yakin skolah2 cina dan india xakan ditutp.. aku sokong klau tutp tp ia xkan trjadi sehinggalah peristiwa 13 mei berlaku lg skli.. itu facts.. sebab pemimpin2 mlyu yg ada x kira mn parti pon, x akan brani menutup sekolah2 ni.. ia dh trbukti selama berpuluh tahun sblm ni.. skg bilamana kuasa politik mlyu smkin lemah, lagi lah x terdaya nk tutup skolah2 ni.. itu facts..
   Ini semua gara2 pmimpin umno mlyu dulu yg trlalu mahukan sokongan politik.
   Sekarang ssh dah nk buat apa2 melainkan cegah dr jd lbih parah. Bila kita iktiraf uec, maka akan lebih berkubur perpaduan dlm mlysia ni.

   Padam
 6. PEMBETULAN:

  Bahkan puak rasis ini cuba menipu sejarah kononnya kaum Melayu berasal dari Yunnan (China) maka kononnya kaum Melayu juga adalah pendatang. Walaubagaimanapun, 'teori' Melayu Yunnan ini telah dibuktikan palsu kerana kajian DNA oleh Univ. Sains Malaysia mendapati DNA orang Melayu adalah lebih tua dari DNA penduduk Yunnan maka ini membuktikan orang Melayu memang BERASAL dari Tanah Melayu dan kawasan nusantara.

  BalasPadam
 7. Kalau pakatun boleh cakap apa saja yg diorg nak cakap termasuk nak mansuhkan raja2 melayu, kenapa kita tak boleh cakap apa yg kita nak cakap jugak? Spt mansuhkan sekolah cina demi perpaduan, dan kalau kau rasa tahap pendidikan srjkc kau tu tinggilah sgt so rugi kalau tutup sekolah cina, kau boleh je hantar anak2 kau belajar di luar negara, tak payah nak buat sekolah cina di malaysia ni lagi.

  Mcm di Indonesia mcm dlm artikel di atas tu, cina indon yg nak anak diorg dpt tahap pendidikan yg tinggi dan pro cina akan hantar anak2 diorg pergi belajar di singapore atau taiwan. So samalah kita jugak...kau hantar lah anak kau belajar di singapore yg tinggi tahap pendidikan sgt tu. Yg sibok sgt nak buat sekolah cina di malaysia tu kenapa?

  BalasPadam
  Balasan
  1. aku sokong kau ..cina msia makin jhnm

   Padam
  2. Kau kiasu ke? Kenapa hanya korang je ada hak mansuhkan sjk? Main diktator ke? Korang cakaplah mansuh sjk, kami pun boleh cakap mansuhkan keistimewaan bumiputera yg dapat tongkat dan kerusi roda dlm plbg bidang.

   Padam
 8. Org melayu malaysia jadi nasib mcm ni sebab org umno dulu mewarisi dan meneruskam polisi pendidikan penjajah, tak spt di indonesia yg tegas menolak hatta berbahasa cina di rumah sendiri pun dilarang. Lagipun sebab nak dapatkan undi non malay, umno sanggup bagi laluan dan peruntukan kpd sekolah cina. Org cina plak hari2 tibai otak org melayu bhw tahap pendidikan sekolah cina lebih tinggi dan tahap pendidikan sekolah kerajaan rendah, sampai kita sendiri rasa betul jugak apa yg cina tu cakap. Padahal kita kena utamakan faktor perpaduan rakyat malaysia lebih drp segalanya.

  Skrg perpaduan rakyat dgn tahap pendidikan adakah sama rata? Kalau tahap pendidikan tinggi pun tak guna kalau tahap perpaduan rakyat rendah, sebab satu hari nanti akan meletup jugak jadi 13 mei yg kedua, malah jauh lebih dahsyat lagi. RAMD siap je menunggu titah Agong yg takut kuasanya dihapuskan oleh melayu pakatun. Baginda akan tersenyum lebar je ketika mengeluarkan perintah kpd RAMD utk hapuskan riot cina dan macai melayu mereka.

  BalasPadam
 9. Cina ni nk undang 13 mei semula ke. Tggu la pedang terbang singgah dileher kamu nnti.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tengoklah melayu hipokrit pisau besar memenggal kau

   Padam
 10. Majoriti bangsa cina warganegara Malaysia tidak boleh berbahasa Malaysia. Generasi muda pun tidak faham dan gagal untuk bertutur dalam bahasa Malaysia. Kenyataan aku berdasarkan pengalaman..tiada usaha untuk memperkasakan bahasa kebangsaan. Atas alasan hak kebebasan mengamalkan bahasa sendiri. Menteri kerajaan Malaysia baharu telah tunjukkan contoh teladan yang baik.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Cuba tengok je statistik melayu yg gagal BM kau akan malu dengan pengalaman cetek dan sempit kau. Selalu syiok sendiri dan prasangka buruk terhadap bangsa lain

   Padam