Header Ads

ads header

Flash News

Perutusan Presiden PAS Sempena Maal Hijrah 1440H


Hari ini umat Islam seluruh dunia diuji hebat dengan pelbagai bentuk penindasan termasuk di bumi Malaysia. Cabaran besar yang datang bukan sahaja kesan perang ketenteraan seperti perang proksi, bahkan serangan pemikiran. Umat Islam mulai meragui Islam adalah penyelesaian kepada konflik kemanusiaan sehingga mengambil ideologi dan akal manusia semata-mata sebagai panduan.

Bertitik tolak dari sejarah penghijrahan ini, umat Islam haruslah sedar dan benar-benar menghayati mesej daripada Peristiwa Hijrah Rasulullah S.A.W dan para sahabat dengan pengertian yang sebenar. Matlamatnya untuk membina sebuah masyarakat yang hidup aman dan melaksanakan keadilan dengan menjadikan Islam memimpin bukan dipimpin dan menjadi dasar kepada pembangunan negara bukan sekadar penerapan kepada nilai-nilai ibadat dan peribadi semata-mata.

Firman Allah Taala:

وَمَن يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً وَمَن يَخْرُجْ مِن بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا (100)

“Barangsiapa yang berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai tempat dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan Allah adalah Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang”. (Surah An-Nisa’:100)

Tanggungjawab mempertahankan Islam adalah salah satu usaha yang menepati matlamat hijrah yang digariskan Islam. Tugas mempertahankan Islam tidak mengira sesiapa, sama ada para pemerintah, raja-raja, ahli politik, para ulama’ serta mufti, kumpulan Islam, NGO-NGO dan umat seluruhnya. Mempertahankan Islam satu kemuliaan. Marilah kita bekerjasama atas semangat ta’awun dan menghayati maknanya dalam mempertahankan kesucian agama daripada celaan mereka yang memusuhi Islam, dalam masa yang sama tanpa menafikan hak bukan Islam hidup dalam sebuah masyarakat madani berkonsepkan adil untuk semua.

Sempena dengan itu, saya mengambil kesempatan bagi pihak PAS untuk mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah bagi tahun 1440H kepada seluruh umat Islam. Mudah-mudahan tahun baharu ini, seluruh umat Islam, rakyat dan negara Malaysia tercinta senantiasa diberkati dan dirahmati oleh Allah S.W.T.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

2 ulasan:

 1. Bangsa Indie yang berhijrah lebih cepat maju (rajin dan kompetitif) berbanding Indie di tempat asal meskipun tamadun Indie di tempat asal telah berusia ribuan tahun. Itulah antara kebaikan hijrah, waima penghijrah dari Qerala boleh menempa nama di Tanah Melayu.

  Begitu juga dengan cucu cicit Cheng Ho yang berhijrah. Bila lebih rajin dan kompetitif, kemajuan dicapai adalah lebih cepat dari cucu cicit di tanah kelahiran Cheng Ho sendiri meskipun tamadun di tempat kelahiran Cheng Ho telah berusia ribuan tahun.

  Justeru dari sudut Melayu dan pencapaian, adalah tidak adil kalau dibandingkan dengan cucu cicit Cheng Ho di Tanah Melayu. Bandingkanlah dengan pencapaian majoriti cucu cicit Cheng Ho di tempat asalnya 50 tahun dahulu.

  Itulah perbandingan yang tepat. Durian dan durian; rambutan dan rambutan. Kalau hijrah jadi perbandingan, Melayu yang berhijrah juga banyak menempa nama di Barat.

  BalasPadam
 2. Yang kita bimbang ialah Yahudi dari India dan China masuk ke negara ini menyamar sebagai orang India dan orang China menjadi peniaga dan masuk politik dan menjadi pemerintah yang menindas Islam dan umat Islam.

  BalasPadam