Header Ads

ads header

Flash News

Sedar punca tewas PRU, Presiden PAS kemuka 10 arahan pada parti


KUALA NERUS, 15 Sept ― PAS menggesa Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) dipertingkatkan lagi untuk menarik sokongan bukan Islam.

Dalam ucapan dasar di muktamar, presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyedari parti itu gagal menyampaikan mesej kepada mereka.

Kegagalan dalam pilihan raya umum lalu termasuklah kelemahan memanfaatkan media sosial dan menarik perhatian pengundi muda.

“Aspek kelemahan yang perlu diperbaiki, antaranya dalam penguasaan media sosial,penyampaian mesej kepada bukan Islam dan pengundi muda, serta pendaftaran pengundi,” kata Abdul Hadi.

Majoriti pengundi bukan Melayu menyokong Pakatan Harapan yang membolehkan gabungan empat parti itu menguasai Putrajaya.

PAS merosot teruk di kawasan-kawasan tersebut, khususnya di Selangor.

Susulan itu, Abdul Hadi menyampaikan 10 arahan kepada semua peringkat parti, termasuk DHPP, bagi berdepan pilihan raya umum akan datang.

Berikut petikan ucapan beliau yang dikenali “10 arahan”:

Pertama, semua pihak dalam PAS pusat, Dewan-Dewan, badan perhubungan PAS negeri dan PAS kawasan mestilah mempunyai kefahaman yang jelas terhadap tema “Islam memimpin”, seterusnya merangka perancangan melalui pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) dan kesediaan untuk bekerjasama atas perkara kebaikan di semua peringkat.

Kedua, pentarbiahan pimpinan dan ahli adalah elemen asasi yang perlu diteruskan melalui aktiviti usrah, tamrin dan liqa' fikri mengikut marhalah yang telah ditetapkan.

Penumpuan wajar diberikan untuk memberi penambahbaikan dalam aspek silibus, kompetensi nuqaba’ dan sistem pemantauan, di samping proses pembentukan fikrah di kalangan anak ahli PAS dan pelapis perjuangan.

Ketiga, pentadbiran organisasi di semua peringkat perlu terus diperkemaskan supaya lebih berkesan.

Selain, sistem indeks pencapaian utama (KPI) dan perancangan strategik yang semakin diamalkan di peringkat negeri dan kawasan, beberapa aspek pengurusan organisasi wajar diberi nilai tambah, antaranya dalam kempen penambahan ahli, pengurusan sumber manusia, kualiti mesyuarat, serta pengurusan kewangan yang sistematik.

Keempat, Dewan Ulama perlu bertindak pantas menjadi jurubicara untuk menjelaskan isu semasa dengan merujuk kepada panduan al-Quran dan sunnah, serta proaktif dalam menganjurkan seminar ‘ilmiyyah dalam memahami persoalan maqasid dan siyasah syar’iyyah.

Ulama perlu menarik seramai mungkin cerdik pandai untuk bersama PAS, di samping keperluan untuk menguasai ilmu moden dan mengembangkan dimensi ilmu yang dikuasai.

Kelima, Dewan Muslimat perlu mendepani pelbagai isu masyarakat dan menyentuh hati nurani rakyat, melalui aktiviti kebajikan dan kekeluargaan.

Dewan Muslimat berperanan besar dalam menentukan kuasa politik dan kejayaan membina kualiti insan dalam negara. Penganjuran aktiviti mesra-wanita dalam lapangan kemahiran, minat dan riadah boleh dijadikan wadah untuk mendekatkan PAS kepada golongan wanita.

Keenam, Dewan Pemuda mestilah sentiasa dinamik, melengkapkan diri dengan ilmu Islam, dan bersedia menyambung legasi perjuangan kepimpinan.

Pendekatan dakwah yang kreatif, penguasaan media sosial dan penglibatan di lapangan anak muda mesti dimanfaatkan untuk membawa mesej Islam.

Pemuda juga perlu mendepani isu nasional dan antarabangsa, serta mampu mengemukakan solusi terhadap permasalahan rakyat dan anak muda.

Ketujuh, DHPP wajar diperkemaskan dengan mempunyai modul-modul latihan khusus kepada ahlinya, dibangunkan bersama oleh Lajnah Tarbiah dan Lajnah Dakwah.

DHPP di semua peringkat wajar menjadi jambatan yang menghubungkan PAS dengan parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) berasaskan kaum dan agama yang lain, bagi menarik sokongan pengundi bukan Melayu yang boleh berubah dalam pilihan raya umum ke-15 kelak.

Kelapan, pimpinan dan ahli PAS yang memikul tanggungjawab sebagai Ahli Dewan Negara, Ahli Dewan Rakyat, Ahli Dewan Undangan Negeri, ahli

majlis kerajaan tempatan, anggota lembaga pengarah, ketua kampung dan jawatankuasa yang berkaitan perlu melaksanakan amanah dengan sempurna.

Semua yang dilantik wajib menunjukkan adab, akhlak dan keilmuan yang tinggi ketika perbahasan dan menghormati penjawat awam, sehingga menjadi contoh ikutan pihak lain.

Kesembilan, kawasan dan cawangan perlu mempunyai sasaran kerja yang jelas dan dipantauoleh pimpinan Negeri.

Program dalaman seperti aktiviti tarbiyah dan kepimpinan mestilah menjadi agenda yang penting dalam taqwim tahunan, di samping mempelbagaikan program kebajikan dan kemasyarakatan untuk menambah ahli dan menarik sokongan rakyat kepada PAS.

Kesepuluh, pimpinan dan ahli PAS secara keseluruhannya perlu menjaga hubungan dengan Allah, membina syakhsiah dengan ta’lim dan tarbiyah, membekalkan ilmu kepada akalnya secara bertafaqquh, menanamkan iman dan akhlak yang mulia kepada rohaninya, serta wajib melengkapkan diri dengan ilmu fardu ain dan ilmu fardu kifayah mengikut kemampuan.


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

Tiada ulasan