Header Ads

ads header

Flash News

Apa motif Hishammuddin mahu cari Jho Low - Shamsul


Tawaran bekas Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk mencari dan membawa pulang ahli pernigaan kontroversi Low Taek Jho dari China bagi menyelesaikan kes 1MDB menimbulkan rasa kurang senang anggota parlimen Pakatan Harapan (HARAPAN).

Anggota Parlimen Hang Tuah Jaya, Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin berkata tindakan berkenaan boleh menimbulkan persepsi rakyat sama ada bekas pemimpin Umno mahu melepaskan diri dalam keadaan anggota parti itu kini disiasat berkaitan pentadbiran kerajaan BN terdahulu.

“Kita perlu mengkaji tawaran ini apakah sifatnya kerana kita sedia maklum sekarang ini ramai pemimpin Umno dibawa ke mahkamah dan dituduh atas kesalahan rasuah dan penyelewengan.

“Kita tidak mahu ada sebarang persepsi bahawa tawaran itu bertujuan untuk lepaskan diri dengan perkara-perkara yang bersangkutan dengan kerajaan yang lalu,” katanya kepada pemberita di lobi parlimen, hari ini.

Shamsul berkata demikian ketika mengulas kenyataan Hishammuddin semalam yang menawarkan diri mencari Jho Low sehingga ke lubang cacing.

Mengulas lanjut, Shamsul yang juga timbalan menteri industri utama, berkata tidak ada keperluan untuk Hishammddin menawarkan diri dalam keadaan kerajaan sudah mempunyai pihak yang ditugaskan untuk menjaga hubungan Malaysia dan China.

“Saya tidak nampak sebenarnya keperluan untuk perkara ini ditawarkan oleh beliau kerana kalau kita lihat hubungan negara dengan negara sudah pasti huhungan pihak keselamatan kita dengan pihak keselamatan negara china itu tentunya selari dengan hasrat kedua-dua pemimpin negara ini.

“Kalau nak digerakkan jentera keselamatan di sana bagi tujuan membantu kes ini sudah pasti negara kita boleh menghantar pasukan untuk menjejaki Jho Low dan tidak perlu kepada tawaran Hishamuddin cuma dalam konteks ini kita perlu mengkaji apa sebenarnya motif di sebalik tawaran tersebut,” katanya.

Sementara itu, Shamsul ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa kerajaan akan menghantar menteri-menteri Kabinet menghadiri kursus dalam usaha 'menyekolahkan' mereka berkata, usaha itu perlu dilakukan secepat mungkin.

“Saya sambut baik saranan Tun Mahathir untuk menteri dan timbalan menteri menghadiri kursus dan dalam masa sama latihan intensif supaya kita boleh menambah baik khidmat sebagai menteri.

“Dan dalam masa yang sama dapat diberikan panduan melalui mereka yang berpengalaman dalam bidang pentadbiran. Ini satu cadangan yang baik dan saya fikir ini perlu disegerakan,” katanya.

Semalam Dr Mahathir berkata tujuan kursus itu adalah bagi meningkatkan prestasi menteri.

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan