Header Ads

ads header

Flash News

Bajet KERAjaan (ini tiru pakatan tulis) PH 2019Buat pertama kalinya, Kerajaan Pakatan membentangkan  BAJET PAKATAN HARAPAN 2019 .

Buat kali pertama juga, Menteri Kewangan  LIM GUAN ENG   didalam pembentangannya menyebut,  HUTANG DAN LIABILITY NEGARA  adalah sebanyak RM 1 trillion ringgit. Menteri Kewangan mengaku bahawa 1 trillion bukan sahaja hutang tetapi termasuk liability negara, yang sepatutnya tidak dikira sebagai hutang.

Belanjawan 2019 PH akan memperuntukan RM 314.5 billion ringgit. RM 259.8 billion ringgit untuk mengurus. RM 54.7 billion ringgit untuk perbelanjaan pembangunan. RM 2 billion ringgit untuk simpanan luar jangka.

Bajet 2019 PH ini tidak melihatkan sebarang  INISIATIF BARU  untuk Rakyat terutama rakyat luar bandar dan rakyat miskin bandar.

 TIADA TOUCH POINT  yang khusus untuk rakyat luar bandar.

 BANTUAN SARA HIDUP @ ALA BR1M


Kerajaan PH akan memberi  BANTUAN SARA HIDUP  iaitu bayaran  ALA BR1M KERAJAAN BN .

i.  Pendapatan isi rumah bulanan RM2,000 kebawah akan menerima bantuan RM1,000-00 ;
ii. RM2,001 hingga RM3,000 akan menerima bantuan RM750-00 ;
iii.  RM3,001 hingga RM4,000 akan menerima bantuan RM500-00 ;
iv.  Kadar tambahan BSH, RM120 untuk setiap anak berumur 18 tahun kebawah. Contoh pendapatan RM2,000 kebawah dan ada 4 orang anak akan menerima bantuan RM1,480-00.

Lim Guan Eng didalam ucapan beliau di Dewan Rakyat berkata, jumlah ini lebih tinggi daripada yang diberi oleh Kerajaan BN terdahulu iaitu RM1,200-00 sahaja.

Kemungkinan Menteri Kewangan tidak membuat penyelidikan yang menyeluruh. Sebenarnya, didalam  JANJI MANIFESTO KERAJAAN BN  sekiranya BN diberi peluang memerintah semula selepas PRU 14, jumlah pembayaran bantuan BR1M akan dinaikkan kepada RM2,000-00, iaitu lebih tinggi drp yang ditawarkan oleh Kerajaan Pakatan.

 2.4 JUTA RAKYAT MENDERITA

Lim Guan Eng dengan bangganya mengumumkan bahawa 4.1 juta rakyat akan menikmati Bantuan Sara Hidup ini.

Ketika BN memerintah seramai hampir 6.5 juta rakyat dapat menikmati BR1M. Ini bermakna hampir 2.4 juta Rakyat tidak akan dapat BSH. Ini sungguh mengecewakan.

 SUBSIDI PETROL

Kerajaan PH akan memberi subsidi petrol kpd pemilik kereta dibawah enjin 1,500 c.c. dan motor dibawah 125 c.c.

Dan akan mengapungkan semula harga petrol RON 95, dipasaran berdasarkan Automatic Price Mechanism (APM).

Ini amat berbeza dengan janji Pakatan Harapan yang berjanji akan menurunkan harga Petrol sekiranya Putrajaya milik mereka.

 PETANI, NELAYAN DAN PEKEBUN KECIL TIADA PEMBELAAN


Petani, Nelayan dan Pekebun Kecil tiada sebarang pembelaan didalam Bajet PH 2019 ini. Tiada sebarang bantuan one off kepada mereka, walaupun harga getah dan kelapa sawit merundum jatuh.

 TOLL AKAN DI HAPUSKAN


Kepada rakyat yang menunggu berita Toll akan dihapuskan, mereka terkejut dengan pembentangan BAJET PH 2019, apabila mendengar Kerajaan PH akan memansuhkan Toll Motosikal di Jambatan pertama dan kedua Pulau Pinang. Serta Toll Motor di Jambatan kedua Johor Singapura.

 RAKYAT TERTIPU LAGI


Rakyat masih lagi tertipu dengan pengumuman ini.

Kerajaan PH hanya akan membekukan semua kenaikan Toll untuk tahun 2019.

 TIADA SESUATU YANG BARU UNTUK MENAIKKAN HARAPAN RAKYAT

Sesungguhnya, Bajet 2019 tidak membawa sesuatu yang baru untuk dijadikan harapan kepada rakyat. Tiada sesuatu yang baru yang boleh menurunkan  KOS SARA HIDUP RAKYAT .

Lim Guan Eng berkata :
 Malaysia umpama seekor Harimau Asia yang selama ini tidor lena, sekarang bangkit mengaum semula .

 HAKIKAT SEBENARNYA
Malaysia umpama seekor Kuching Siam yang tidor lena dan kini semakin terasing dari negara luar (China & Arab Saudi).

Salam.
 DSBAMR : jangan sedih sabar aje 5 tahun, selepas tu masukkan PH dalam longkang....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

5 ulasan:

 1. Income ciput, bajet beso. Sebijik sama macam bajet bior papa asalkan bergaya. Dulu claim akan berhemah-khemah. Apa yang dipraktikkan adalah lebih khemah dari rumah.

  BalasPadam
 2. .
  Dulu peminjam Ptptn dihidang dengan janji2 manis, agar "berilah undi"

  Kini adalah masa untuk menikmati janji2 manis itu:

  "kalau boleh beli Potong Saga, potong Ptptn no sweatnyer"

  Vely2 sweet.
  .

  BalasPadam
 3. Saya Widaya Tarmuji, saya menggunakan waktu ini untuk mewujudkan semua rekan saya INDONESIAN. yang telah terjadi, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah TRACY MORGAN LOAN FIRM. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Ini adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir 32 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

  Tapi Tracy Morgan memberi saya mimpi saya kembali. Ini adalah alamat email yang sebenarnya mereka: tracymorganloanfirm@gmail.com. Email pribadi saya sendiri: widayatarmuji@gmail.com. Anda dapat berbicara dengan saya kapan saja Anda ingin. Terima kasih semua untuk mendengarkan permintaan untuk saran saya. hati-hati

  BalasPadam
 4. Hai semua

  Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
  Saya tidak berada di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

  Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

  Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai syarat dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka adalah berpatutan dan cepat dilupuskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
  Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, mereka semua penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

  Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon agar anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
  Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

  Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
  Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

  NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
  EMAIL Syarikat:allglobalgrantloan@gmail.com
  Whatsapp Syarikat: +1 (301) 971-4445
  E-mel Saya: fradesyriritia12@gmail.com

  BalasPadam
 5. Hari yang baik untuk semua warga negara Indonesia, nama saya Nurul Yudianto, tolong, saya ingin berbagi kesaksian hidup saya yang sebenarnya di sini di platform ini sehingga semua warga negara Indonesia berhati-hati dengan pemberi pinjaman pinjaman di internet

  Setelah beberapa waktu berusaha mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan terus ditolak, saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman secara online tetapi saya curang dan kehilangan Rp18,7 juta, kepada seorang wanita di saudi arabia dan Nigeria.

  Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan teman saya Nyonya Rika Nadia (rikanadia6@gmail.com) yang kemudian memperkenalkan saya kepada Lady Esther, manajer Cabang dari Access Loan Firm, sehingga teman saya meminta saya untuk mendaftar dari LADY ESTHER, jadi saya Menjerit dituangkan dan dihubungi LADY ESTHER. melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Saya mengajukan pinjaman sebesar Rp250 juta dengan suku bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pengalihan pinjaman, saya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari satu setengah jam uang pinjaman telah dimasukkan ke dalam rekening bank saya.

  Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima panggilan dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan jumlah Rp250 juta. Saya sangat senang bahwa akhirnya Tuhan telah menjawab doa-doa saya dengan buku pinjaman dengan pinjaman asli saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.

  Semoga Tuhan memberkati LADY ESTHER untuk mewujudkan kehidupan yang adil bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) atas pinjaman Anda

  Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda. Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: (nurulyudianto2@gmail.com) Salam

  BalasPadam