Header Ads

ads header

Flash News

Apa Yang Kita Boleh Belajar Daripada PRK Cameron Highlands


1. BN berjaya mempertahankan kerusi P078 Cameron Highlands dengan 12038 undi dan majoriti undi sebanyak 3238. Jumlah ini adalah lebih besar daripada PRU14 yang menyaksikan BN hanya memperoleh 10,307 undi dan menang majoriti tipis 597 undi.

2. PRK ini adalah yang kelima selepas Sungai Kandis, Balakong, Seri Setia dan Port Dickson. Berbanding PRK lain, PRK Cameron Highlands mencatatkan jumlah keluar mengundi tertinggi menghampiri 70%. Peratusan tinggi ini disumbangkan melalui jumlah keluar mengundi yang ramai bagi Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang mempunyai majoriti orang asli terutama di DUN Jelai.

3. PRK Cameron Highlands menunjukkan kesinambungan trend penolakan bangsa Bumiputera kepada Pakatan Harapan. Kesemua 12 PDM di Dun Jelai berjaya dimenangi BN dengan majoriti besar. Dalam kesemua PRK lain sebelum ini, BN atau Pas juga berjaya menambah undi di kawasan majoriti Melayu / Bumiputera berbanding PRU14 kecuali di Port Dickson disebabkan pengaruh DSAI.

4. BN juga berjaya memenangi semula sebahagian undi kaum India. PDM Ladang Boh 2 yang dihuni majoriti India contohnya, undi kepada BN adalah 2 kali ganda lebih besar daripada jumlah undi PH. Ini membuktikan faktor kaum bukanlah isu utama.

5. Pakatan BN-PAS semakin diterima oleh penyokong bawahan. Dalam PRK pertama di Sungai Kandis, kehadiran penyokong PAS ke peti undi untuk memangkah BN adalah terlalu minimum. Di PRK Cameron Highlands, sekurang kurangnya 70% pengundi PAS pada PRU14 keluar mengundi kali ini dan memangkah BN. Buktinya, BN memenangi 3 PDM yang sebelum ini dimenangi PAS dengan jumlah undi yang sangat besar. Kehadiran saat akhir Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang untuk berkempen menyebabkan keraguan sebahagian besar penyokong PAS hilang.

Sebagai contoh, BN memenangi PDM Bukit Kota dengan 639 undi kali ini berbanding 331 undi pada PRU14. Sementara undi PH tidak banyak berubah daripada 47 undi (PRU14) kepada 46 undi (PRK). Saya sarankan Abang Mat belajar jalan mengengkang dengan lebih baik lagi untuk menghiburkan pengundi.

6. Kebimbangan dan perlecehan sesetengah pihak bahawa kehadiran DS Najib Razak akan 'backfire' kepada penerimaan rakyat terbukti salah. Kedudukan tinggi beliau dan jasanya amat dirasai di kawasan pedalaman dan pinggir bandar apabila semua kawasan yang beliau turun berkempen dimenangi BN dengan majoriti besar. Jangkaan saya sebelum ini tentang impak DSN adalah terbukti benar. [1]

7. Tun Mahathir, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng tiada kesan di hati penduduk luar bandar. Kehadiran trio pemimpin negara ini pada saat akhir semalam di Sungai Koyan tidak memberikan apa apa perubahan terhadap mood pengundi. Sebagai buktinya, undi PH merosot di PDM Sungai Koyan 2 & 3 daripada 223 undi (PRU14) kepada 182 undi sahaja.

BN pula (dengan bantuan PAS) berjaya meningkatkan jumlah undi di PDM tersebut daripada 750 undi (PRU14) kepada 1155 undi kali ini.

8. Peratusan keluar mengundi adalah rendah di PDM majoriti bangsa Cina. Ia menunjukkan kaum tersebut mungkin merasakan PRK ini tidak memberikan apa apa makna atau mungkin bosan dengan politik berpanjangan.

9. Layanan berat sebelah BERSIH dan SPR adalah memualkan dalam PRK kali ini. Ditambah permainan politik perkauman dan tindakan menggunakan jentera kerajaan secara terbuka tanpa segan silu termasuk menyalahguna medium media sosial kementerian sangat menjijikkan dimata bangsa Bumiputera yang beradab.

10. HIJ-RAH perlu diteruskan.

------

Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Bukit Tunggal, Kuala Terengganu

Rujukan:

[1] https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2292859200764090&id=100001200986490Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan