Header Ads

ads header

Flash News

Mana Clare dapat dana bayar peguam?


Anggota BN yang juga seorang peguam, Adzly Abd Manas mempersoalkan sumber kewangan Editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown ketika berdepan saman daripada Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Dia berkata sumber kewangan PAS jelas tetapi tiada pihak yang bertanya bagaimana Clare membiayai bayaran guaman.

“Untuk meneruskan kes litigasi ini kosnya amat-amat tinggi. Kita sudah tahu PAS memang dapat (dana) daripada ahli, orang panggil 'tin milo' (tabung derma).

"Tetapi kita tak pernah tanya pun mana Clare dapat duit. Agak-agaknya dia dapat duit daripada mana untuk cari (dan bayar) peguam?" soalnya ketika Program Bual Bicara Santai Bawang Pilihan Raya Kecil (PRK) Semenyih di bilik gerakan pusat daerah mengundi (PDM) Taman Kantai Permai semalam.

Adzly mempertahankan keputusan Hadi untuk menyelesaikan saman itu di luar mahkamah dengan berkata ia bagi mengelakkan pembaziran wang dan masa.

“Kalau diteruskan kita hanya menghabiskan masa dan duit nak bayar peguam sahaja. Mana nak cekau duit ni?" soalnya lagi.

Dia turut mempersoalkan langkah Clare yang tidak meneruskan tuntutan balasnya terhadap Hadi walaupun boleh berbuat demikian.

“Dalam kes litigasi, apabila plaintif atau penuntut (claimant) menarik kes, tuntutan balas oleh defendan akan menjadi tuntutan utama (main suit) secara automatik. Maknanya dia (Brown) boleh teruskan saman," katanya lagi.

Dalam penyelesaian luar mahkamah antara Hadi dengan Clare pada 1 Februari lalu, Hadi menarik balik tuntutan daripada defendan; manakala Clare selaku defendanmenarik balik tuntutan balas terhadap Abdul Hadi; serta tiada perintah berkenaan kos untuk kes itu.

Kedua-dua pihak juga dilaporkan tertakluk kepada persetujuan kerahsiaan mengenai terma-terma berkaitan penyelesaian ini

Abdul Hadi mengambil tindakan undang-undang terhadap Brown di London pada 21 April 2017.

Ia selepas laporan portal Sarawak Report mendakwa pemimpin PAS menerima dana RM90 juta sebagai usaha menarik sokongan parti itu menyokong BN dan Umno.


MR :  Ada berita dan sumber kata orang Malaysia sendiri


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan