Header Ads

ads header

Flash News

MUET untuk pelajar SPM hanya tambah beban - Maszlee


Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malek menolak cadangan agar Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) dimasukkan dalam modul pembelajaran Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan bukan dijadikan peperiksaan berasingan.

Tegas Maszlee, ini kerana cadangan tersebut hanya akan menambah beban pelajar.

“SPM dengan MUET dua benda yang berbeza, sebab dalam SPM pun dah ada Bahasa Inggeris. Macam MUET ini ia periksa kelayakan, macam apa yang kita lihat ia ada A Level, O Level tetapi masih ada International English Language Testing System (IELTS).

“Jadi, kelayakan untuk masuk universiti itu lain. Ia tak sama dengan periksa-periksa tahunan lain sebab IELTS dan juga periksa kelayakan lain MUET pun bukan setahun sekali saja.

“Nanti bertambah-tambah pula (beban), kesian pula dekat budak-budak,” katanya selepas menutup Seminar Pendidikan Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) 2019 di Kuala Lumpur hari ini.

Media hari ini melaporkan cadangan agar MUET diserap ke dalam SPM sebagai persiapan awal bagi memantapkan lagi penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sebelum melangkah ke universiti.

Siswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Syafia’tun Sadon berkata ini kerana sistem pendidikan Bahasa Inggeris di negara ini belum mencapai standard dan kompenan yang diuji dalam subjek Bahasa Inggeris SPM tidak meliputi kesemua aspek seperti MUET.

Sementara itu ditanya berhubung penangguhan program Najib Razak di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) semalam, Maszlee enggan mengulas lanjut, sebaliknya beliau hanya mengucapkan tahniah kepada bekas perdana menteri itu.

“Dia cakap tu di mana? Dekat UKM, okey lah tu. Jadi, kita ucapkan tahniahlah,” katanya ringkas dan berlalu pergi meninggalkan wartawan.


MR :  Banyak lagi yang membebankan pelajar dan guru di sekolah. Bila agaknya sekolah nak dapat kerani membantu?


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan