Header Ads

ads header

Flash News

Tiada perbincangan peralihan jawatan PM


PUTRAJAYA - Tiada perbincangan untuk menyegerakan peralihan pucuk pimpinan negara.

Tegas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, situasi semasa perlu dikaji sebelum menyerahkan tampuk pimpinan kepada bakal Perdana Menteri kelapan.

"Kita tidak bincang apa-apa. Untuk tetapkan tarikh mengenai peralihan kuasa... ada kerja yang separuh siap atau belum dibuat lagi, jadi susahlah," katanya lagi.

Sabtu lalu, bekas Naib Presiden PKR, Syed Husin Ali berkata, jawatan Perdana Menteri perlu diserahkan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim sekurang-kurangnya dua tahun sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 bagi memberi ruang untuknya bersedia.

Kenyataan Syed Husin itu mendapat respons balas Menteri Belia dan Sukan yang juga Ketua Pemuda Harapan dan Ketua Armada Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang berhujah, "rakyat dahagakan pembaharuan dan penambahbaikan, bukan obsesi transisi, bukan perebutan kuasa dan bukan politik sabotaj. Obsesi transisi dan “excessive politicking” memusnahkan impian kerajaan untuk membawa reformasi yang menyeluruh dan memulihkan ekonomi negara."

Sebelum ini, Penasihat Khas Media dan Komunikasi Perdana Menteri, Datuk A Kadir Jasin menjelaskan tiada tempoh tepat dinyatakan dalam mana-mana dokumen mengenai peralihan kuasa melibatkan Perdana Menteri ke-7 dan bakal PM ke-8, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah katanya, perkara itu hanya digembar-gemburkan menerusi media.

Bagaimanapun katanya peralihan kuasa itu akan berlaku sebagaimana perjanjian sebelum ini.

ROSLAN SMS
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan:

  1. sejujornya kerja apa pon tak akan selesai selagi mulut tak disumbat dgn tanah siapa pon pengganti dikalangan PH nampaknya tiada semangaat kebangsaan .lebeh lebeh lagi senarai dalam menunggu . nampak sgt kemarok kuasa .

    BalasPadam