Header Ads

ads header

Flash News

Kabinet dijangka diumum Selasa ini


KUALA LUMPUR: Kabinet Perikatan Nasional (PN) dijangka diumum pada Selasa ini, menurut Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Zuraida turut menzahirkan harapan agar 30 peratus barisan Kabinet yang dipilih Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin terdiri daripada wanita supaya dasar yang bakal digubal adalah mesra wanita.

“Ketika ini ada sembilan sahaja ahli Parlimen wanita dalam Perikatan Nasional. Jadi mungkin tidak mudah untuk capai 30 peratus (kuota).

“Ia memerlukan seorang wanita untuk memahami apa itu keperluan wanita. Namun, kuota 30 peratus (dalam Kabinet) itu boleh dicapai melalui lantikan seperti senator dan sebagainya,” katanya kepada BERNAMA selepas sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2020 anjuran Go Red For Women Yayasan Jantung Malaysia (YJM) di sini, hari ini.

Beliau menyatakan keyakinan bahawa Ahli Parlimen wanita di negara ini layak untuk berdiri seiring dalam barisan Kabinet baharu.

Dalam pada itu, Zuraida yang juga bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berkata kerajaan perlu turut memberi tumpuan kepada kebajikan warga tua wanita seperti membuat dasar khusus untuk golongan itu.

“Saya mahu lihat Malaysia bangunkan perkampungan warga emas supaya mereka menjalani hidup masa tua yang lebih berkualiti.

“Mereka dapat berinteraksi dengan selesa dan jalankan aktiviti bersama. Sebagai contoh, dasar dari segi perumahan, dari segi infrastruktur mestilah berbeza (yang memudahkan mereka),” katanya.

Turut hadir di majlis itu ialah Pengarah Go Red For Women YJM Ainon Kuntom, Bendahari Kehormat YJM Datuk Dr Aljafri Abdul Majid dan Pengarah Perubatan YJM Datin Dr Liew Yin Mei.

Sejak mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri kelapan pada 1 Mac lalu, Muhyiddin dikatakan sudah mengadakan pertemuan dengan parti komponen Perikatan Nasional (PN) untuk membentuk barisan Kabinet baharu.

Gabungan Perikatan Nasional merangkumi sebahagian Ahli Parlimen BERSATU, Barisan Nasional (BN) dan PAS serta disokong Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Semalam, GPS mengumumkan bersetuju untuk menyertai Kabinet Kerajaan Persekutuan yang akan dibentuk Muhyiddin.

Pengerusi GPS, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg, bagaimanapun berkata, pihaknya mahu Kerajaan Persekutuan dikenali dengan nama Perikatan Nasional Plus GPS (PN+GPS).

Beliau yang juga Ketua Menteri berkata, GPS adalah entiti yang berasingan dengan PN.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan