Header Ads

Header ADS

You jangan main-main dengan i. You tak kenal siapa i


You jangan main-main dengan i. You tak kenal siapa i”
“ Berapa kali saya nak terangkan. Encik kena sabar”
“ Oh, you tinggi suara ya? Nama apa? I’ll call my lawyer. Aku nak cakap dengan pengarah hospital sekarang!”
Bukan senang nak uruskan pesak1t yang tak faham bahasa. Semua dia nak cepat. Dah terbiasa dengan layanan VVIP. Dari tadi diperhatikan. Mundar mandir seperti cacing kepanasan. Suruh duduk dan tunggu giliran tak mahu. Mahu terus dilayan.

Padahal ramai lagi orang lain yang datang lebih awal untuk disaring. Suruh jaga jarak, dia siap ajak member lain vaping sekali. Bukan tak tahu, kawasan hospital tak boleh hisap rokok. Bila dilarang, “Bukan hisap rokok, vape lah!”

Mereka memang kluster dari kayangan. Tak pernah hidup susah. Tak pernah jadi miskin. Itu yang mendongak ke langit. Lupa nak berpijak ke bumi. Dah kata jangan keluar negara. Tapi semua penerbangan ke luar negara penuh.

Bila pulang bawa v1rus balik. Sekarang kerajaan suruh buat saringan dan kuarant1n di pusat kuarant1n, banyak pula yang dia komplen. Komplen tandas busok lah. Bilik takda aircond lah.

Makanan tak sedap lah.

Susah nak beri kerjasama. Mereka ini tak perlu ramai. Ada 2-3 orang yang perangai begini dah pening kepala. Rasa macam handle 1000 orang. H1na staff kesihatan macam takda maruah. Nak tunjuk dia ada kabel besar, boleh dapat layanan istimewa. Tolonglah!

“Nak aja beritahu cov1d, “ Weh, kau jangan masuk badan orang kayangan. Jangan masuk badan siapa-siapa pun. Kalau nak masuk juga, kami rela kau masuk kluster tabligh”


Tak pening kepala. Kluster paling mudah beri kerjasama. Walaupun ramai, tapi tak susah nak handle.

Mereka dengar arahan. Jaga jarak. Sabar tunggu giliran dan tak merungot. Ada siap tanya khabar.

Tanya doktor dah makan atau belum. Bila kita beri arahan, mereka ikut. Sebab mereka diajar untuk taat.

Bila di kuarant1n, ramai staff kesihatan terkesan melihat mereka. Al quran jadi teman. Solat awal waktu. Tiap kali doktor buat rondaan, mereka doakan. Doktor yang letih pun jadi kuat. Ini luahan salah seorang sahabat saya sebagai frontliner yang menguruskan kluster dari kayangan.

Kami merawat tak kira bangsa, agama dan jantina. Semua sama. Cuma apa kami pinta beri kerjasama. Itu saja. Sebab v1rus ini tak kenal siapa. Yang kaya, yang miskin, semua ada r1siko untuk kena. Ingat, kita hidup di dunia tak lama. Akhirnya, ke tanah juga.

Kongsikan cerita ini pada orang lain sebab masih ramai yang tak beri kerjasama pada petugas kesihatan. Boleh follow saya, Ahmad Samhan dan set See First supaya tak tertinggal cerita lebih menarik yang saya kongsikan dan boleh dijadikan teladan bersama.

#sumber


MR :  Kesombongan yang membebalkan..


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt



............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


14 ulasan:

  1. Kata orang tua2:
    Bodoh payah diajar, cerdik tak boleh menumpang.

    BalasPadam
  2. makanan ulat tanah jua akhirnya

    BalasPadam
  3. Otak ada.tapi sayangnya tak boleh berfungberdengan baik.
    Sedih melihat frontliner buat kerja tampa mengira penat lelah.
    Semoga Allah memberi perlindungan dan kekuatan pada semua pejuang barisan hadapan.

    BalasPadam
  4. The kayangan location detected..... Here........... Tahilat... Hahahaha

    BalasPadam
  5. Layan je sama rata,tk pyh nk lebih2 kn diaorg tu.

    BalasPadam
  6. Jenis tak penah susah/bongkak dlm khidupan..aku doa kan semoga ALLAH swt bagi pengajaran... Aminn

    BalasPadam
  7. Orang yg tak pernah susah memang susah nk hargai pengorbanan orang lain malah orng susah lebih bersyukur dan menghargai setiap pengorbanan dan bantuan orang lain..

    BalasPadam
  8. Biar Allah amik je Senang cerita

    BalasPadam
  9. Kayangan tahi kucing ke dalam tanah juga akhir
    Esok dia jawap depan Allah nak kubur ada accon tak panas
    Nak makanan sedap,nak liang lahad luas. Minta jawab Allah begitu di alam kubur.

    BalasPadam
  10. Moral if da story adalah jemaah tabligh jemaah yg mulia. Merekalah pendokong kerja2 islam dlm ertikata yg SEBENARNYA.

    BalasPadam
  11. Puak kayangan bodoh sombong sepatutnya terus menetap di luar negara tak perlu balik ke M'sia. Masa hidup senang duduk oversea, bila kena covid-19 sibuk balik ke Msia berlagak bodoh sombong menjadi beban kepada front liners sebab negara oversea pun malas nak layan puak kayangan bodoh sombong.

    BalasPadam
  12. Teruknya perangai manusia kan...bermcm-mcm ada....

    BalasPadam
  13. Orang mcm ni kalau dijadikan bekas makanan aku pun tak sentuh..buang je ke laut,biar di penuhi teritip...

    BalasPadam
  14. Patut tanya balik awak hang vvip x mampus ke...zaman ni kurang hajar kena kurang ajar balas nya.

    BalasPadam

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.