Header Ads

ads header

Flash News

Hanya PM boleh putuskan tubuh RCI Tabung Haji, kata timbalan menteri

KOTA BHARU: Penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi Tabung Haji (TH) adalah perkara besar dan perlu dibawa ke Kabinet dan ia hanya boleh diputuskan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary.

Beliau berkata, lebih penting kerajaan akan memastikan aset TH dan soal pengurusan haji serta masa depan sejumlah 9.3 juta pendeposit haji akan dijaga sebaik mungkin walaupun belum diumumkan sama ada perlu penubuhan RCI atau tidak.

“Setakat ini kerajaan belum memutuskan sebarang bentuk siasatan…mungkin siasatan dalaman, tetapi semua maklumat yang disampaikan kepada kerajaan sama ada melalui perbahasan ahli Parlimen atau melalui memo yang dihantar akan diteliti oleh kerajaan.

“Kita akan lihat perkara itu dengan sewajarnya…apa keperluan yang perlu dibuat. Apa yang penting kerajaan akan menentukan hala tuju yang jelas kepada pengurusan dan petadbiran TH

“Sebagai contoh kerajaan akan melihat mungkin ada anak syarikat yang tidak berdaya saing akan distruktur semula,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Dewan Pemuda PAS Pengkalan Chepa hari ini.

Katanya, siasatan dalaman secara rasmi belum diumumkan, tetapi Menteri di Jabatan Perdana Menteri Zulkifli Mohamad Al-Bakri, sudah beberapa kali membuat perbincangan dan memanggil pengurusan TH.

“Walaupun begitu, ia tidaklah dianggap sebagai siasatan, tetapi sebahagian cara untuk mencari penyelesaian kepada permasalahan yang berbangkit,” katanya.

Menurutnya, ia juga bagi mencari dan mengenal pasti kesahihan mengenai perkara dibangkitkan, sama ada benar atau tidak.

Kita perlu faham, sebagai contoh TH Plantation adalah ‘public listed company’ yang kadang kala kita juga boleh dapatkan maklumat daripada ‘public info’ tentang apa-apa yang didakwa dalam perbahasan Parlimen atau dakwaan di luar Parlimen.

“Kita mengambil peduli semua itu dan membuat pengenalpastian sama ada benar atau tidak, sebelum mengambil langkah seterusnya.

“Soal penubuhan RCI walaupun banyak dicadangkan oleh ahli yang berhormat atau orang awam, tetapi buat masa ini masih dalam pertimbangan kerajaan,” katanya


MR :  RCi akan buktikan siapa sebenarnya perompak............


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan