Header Ads

ads header

Flash News

Perbicaraan kes rasuah Bung, isteri ditangguh kerana PKPB


KUALA LUMPUR:
Perbicaraan kes rasuah ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin dan isterinya, Zizie Ezette A Samad yang dijadualkan hari ini dan esok ditangguhkan kerana mereka berada di Sabah berikutan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) di negeri itu susulan penularan pandemik Covid-19.

Timbalan pendakwa raya Abdul Rashid Sulaiman dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberitahu media bahawa Bung Moktar, 60, yang kini timbalan ketua menteri Sabah dan isterinya, Zizie Ezette, 41, seorang pelakon, sedang menjalani kuarantin di Sabah.

“Sepatutnya perbicaraan pada hari ini dan esok, tetapi hari ini ditetapkan untuk pengurusan kes itu. Tarikh bicara seterusnya pada 21 hingga 24 Dis ini,” katanya selepas pengurusan kes di dalam kamar hakim Mahkamah Sesyen Rozina Ayob hari ini.

Peguam Ridha Abdah Subri yang mewakili Bung ketika ditemui berkata beliau ada menghubungi anak guamnya yang berada di Sabah melalui sidang video.

Turut hadir di mahkamah peguam Teh See Khoon dan Arwinder Kaur yang mewakili Zizie.

Mengikut pertuduhan pertama, Bung, 60, didakwa secara rasuah memperoleh untuk dirinya wang tunai RM2.2 juta daripada ejen pelaburan Public Mutual, Madhi Abdul Hamid, 38, melalui Zizie.

Bung dituduh melakukan perbuatan itu sebagai dorongan bagi mendapatkan kelulusan daripada menteri kewangan II untuk Felcra membuat pelaburan sebanyak RM150 juta bagi menyertai produk unit amanah Public Mutual.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Public Bank Berhad, Cawangan Taman Melawati, Jalan Bandar 12, Taman Melawati di sini, antara 12.30 tengah hari dan 5 petang, pada 12 Jun 2015.

Bagi pertuduhan ke-2, Bung didakwa secara rasuah memperoleh untuk dirinya wang tunai RM262,500 daripada Madhi melalui akaun Public Islamic Treasures Growth Fund (PITGF) bernombor 044797816 yang didaftarkan atas nama Zizie bagi tujuan serupa.

Bung juga berdepan tuduhan ke-3, secara rasuah memperoleh untuk dirinya wang tunai berjumlah RM337,500 daripada ejen pelaburan Public Mutual, Norhaili Ahmad Mokhtar, melalui akaun Public Ittikal Sequel Fund (PITSEQ) bernombor 044797824 yang didaftarkan atas nama Zizie bagi tujuan yang sama.

Kedua-dua kesalahan itu didakwa dilakukan di lokasi sama pada jam 12.16 tengah hari dan 12.28 tengah hari, 19 Jun 2015 dan semua pertuduhan dikemukakan mengikut Subseksyen 17(a) Akta SPRM dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Zizie mengaku tidak bersalah atas 3 pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara sama, di tempat, tarikh dan masa serupa mengikut Seksyen 28(1) (c) Akta SPRM dan boleh dihukum di bawah Subseksyen 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

#Sumber : FMT    


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan